Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Captură uriașă de droguri a polițiștilor români. Peste 2,6 tone de cocaină ridicate de oamenii legii

0 59

Poliția Română a efectuat, pe parcursul a două săptămâni, 137 de percheziții domiciliare în cadrul unor acțiuni pentru destructurarea unor grupări infracționale.

Au fost ridicate peste 2,5 tone de droguri, cântare, grindere, țigări, alcool, arme, aparatură electronică și aproape 2.000 de cupiuri de bancnote contrafăcute. De asemenea, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 4 apartamente, a unui autoturism și au fost ridicați 360.000 de lei, 6.000 de euro, 350 de dolari și 279.000 de forinți.

În perioada 24 iunie — 7 iulie a.c., polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au efectuat 39 de acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracționale specializate în trafic de persoane, trafic și consum ilicit de droguri, criminalitate informatică și spălare de bani.

În cadrul investigațiilor, pentru probarea activității infracționale a 176 de persoane bănuite, polițiștii au efectuat 137 de percheziții ce au vizat atât imobilele folosite de acestea, cât și autovehicule pe care cei în cauză le utilizau în activitatea infracțională. În urma administrării probatoriului, 46 de persoane au fost reținute sau arestate, iar față de 10 a fost luată măsura controlului judiciar.

În urma activităților desfășurate, au fost confiscate peste 2.600 de kilograme de cocaină, 879 de grame și 2 plante de cannabis, 10 grame și 18 doze de heroină, 289 de grame de hașiș, 688 de comprimate, 38 de plicuri cu substanțe psihoactive — diverse tipuri, 6 cântare folosite la cântărirea drogurilor, 8 grindere, 131 de pachete de țigări și 15 litri de alcool.

De asemenea, au fost indisponibilizate 360.000 de lei, 6.000 de euro, 350 de dolari, 279.000 de forinți, 1.950 de cupiuri de 50 euro — bancnote contrafăcute, aparatură electronică folosită în activitatea infracțională, 2 arme, 15 cutii cu petarde, 16 laptop-uri, 17 HDD, 3 tablete, 46 telefoane mobile, 8 medii de stocare și 43 de cartele SIM.

Totodată, pentru recuperarea prejudiciilor cauzate, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 4 apartamente și a unui autoturism.

La acțiunile desfășurate au participat 375 de polițiști din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, care au beneficiat de sprijinul celorlalte structuri centrale și teritoriale ale Poliției Române.

Totodată, s-a cooperat cu structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Activitățile desfășurate de polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au avut loc în cadrul unor dosare penale aflate în instrumentarea D.I.I.C.O.T..

Exemple:

Poliția Română, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. — Structura Centrală, a efectuat o acțiune în cadrul căreia a depistat și ridicat aproape 2,5 tone de cocaină.

În urma activităților investigative derulate, pe o perioadă de 6 luni, pentru destructurarea unei grupări internaționale de trafic de cocaină, ce acționa pe ruta Columbia — Europa de Vest, a reieșit că, pentru transportul drogurilor, membrii rețelei le-ar fi disimulat în containere transoceanice, astfel încât să se poată evita orice detecție a lor prin metodele clasice de scanare și control.

Pentru extragerea drogurilor, rețeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operațiune, unde lucrau specialiști în extragerea cocainei, coordonați de către un cetățean columbian.

Valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro.

În urma cooperării polițienești internaționale, au fost arestați preventiv liderul grupării și alți cinci membri ai grupului infracțional, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic internațional de droguri de mare risc.

La activități au participat peste 150 de polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției Operațiuni Speciale.

În plan internațional, s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.U.A. — D.E.A. și Spania — Guardia Civil.

De asemenea, în plan intern, s-a colaborat cu A.N.A.F., Direcția Generală a Vămilor, Poliția de Frontieră Română, D.G.I.A. și M.A.E..

***

La data de 29 iunie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, cu suportul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, au efectuat 13 percheziții domiciliare, la persoane bănuite de cămătărie și șantaj.

Perchezițiile au avut loc în Ploiești (9), Vălenii de Munte, Breaza,Târgșoru Vechi, precum și în comune arondate municipiului Câmpina.

Din cercetări a reieșit că, de la începutul anului 2015 până în prezent, cei în cauză ar fi împrumutat bani cu camătă mai multor persoane din județ, pentru recuperarea sumelor apelând la amenințări și acte de violență.

În urma perchezițiilor, au fost confiscați 100.000 de euro, 16 arme albe ( 4 bâte, 2 săbii, 4 boxuri, 3 bastoane telescopic și 3 cuțite), un pistol cu aer comprimat, 50 de cartușe și telefoane mobile.

25 de persoane au fost conduse la sediul poliției, pentru audieri.

Activitățile au fost efectuate cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale și al jandarmilor.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More