Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Carantină zonală pentru Gherla (Cluj), Zalău şi alte două oraşe din Sălaj

0 1.033

Municipiile Gherla (judeţul Cluj) şi Zalău, oraşele Jibou şi Cehu Silvaniei (judeţul Sălaj) şi opt localităţi din judeţul Timiş intră, de joi, în carantină zonală. Măsura este instituită pentru două săptămâni.

„La propunerea Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din Cluj, Timiş şi Sălaj, comandantul acţiunii, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a semnat ordinele de carantinare zonală pentru următoarele localităţi: Gherla din judeţul Cluj;  Becicherecu Mic, Dudeştii Noi, Dumbrăviţa, Fibiş, Ghiroda, Giroc, Moşniţa Nouă, Pesac, din judeţul Timiş; Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou din judeţul Sălaj”, a transmis, miercuri seară, Grupul de Comunicare Strategică. 

Carantina zonală se instituie de joi, 5 noiembrie, şi este valabilă pentru o perioadă de 14 zile.

La propunerea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență din Cluj, Timiș și Sălaj, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a semnat ordinele de carantinare zonală pentru următoarele localități:

– Gherla din județul Cluj;
– Becicherecu Mic, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Fibiș, Ghiroda, Giroc, Moșnița Nouă, Pesac, din județul Timiș;
– Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou din județul Sălaj.

Cine poate intra și ieși din localitate?

Carantina zonală se instituie din 5 noiembrie, ora 00.00 și este valabilă pentru o perioadă de 14 zile. Organele de ordine publică vor face filtre la intrările și ieșirile din localitate, încă de la miezul nopții.

Rata de infectare a depășit pragul de 8 la mia de locuitori în Gherla, conform datelor transmite de Mircea Abdrudean, prefectul Clujului.

Declarația pe proprie răspundere, obligatorie și în localitate

Municipiul Gherla intră în carantină începând cu data de 5 noiembrie, fiind obligatorie declarația pe propria răspundere pentru deplasările în localitate și în afara localității.

Potrivit articolului 3 din ordinul semnat de Raed Arafat, ”Circulația şi staționarea în spații publice a persoanelor sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, a legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator”.

Persoanele cu domiciliul în Gherla sunt obligate să completeze o declarație pe propria răspundere unde să își treacă numele, prenumele, adresa sau data de naștere.

 Fiecare localnic este obligat să treacă în declarația pe propria răspundere locul unde se deplasează, intervalul orar, dar și motivul deplasării. Oamenii nu au voie să se deplaseze în grupuri mai mari de 6 persoane și fără un motiv bine întemeiat.

Angajații care se deplasează în interes de serviciu vor trebui să prezinte o legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională.

Art. 4. — În zona prevăzută se instituie următoarele măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se afiă permanent sau tranzitează zona menționată (Gherla):

  1. Identificarea tuturor persoanelor cu domiciliul, reşedința ori adresa declarată în zona menţionată şi introducerea acestora în bazele de date dedicate.
  2. Limitarea la maximum a deplasării persoanelor şi monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri. Ieşirea persoanelor din locuință este permisă doar pe bază de declarație pe propria răspundere, legitimație de serviciu sau adeverinţă eliberată de angajator, după caz.
  3. În intervalul orar 6,00-22.00, în interiorul zonei menționate se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activității profesionale şi înapoi

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distantă;

d) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), precum şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice

e) deplasarea în scopul donării de sânge la centrele de transfuzie sanguină;

f) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat

g) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;

h) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;

i) îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate, eliberarea de documente de identitate sau a celor necesare pentru obținerea unor drepturi;

j) participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;

k) pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;

l) alte motive justificative precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

  1. În intervalul orar 22.00-6.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la pct. 3 lit. a), c), d) şi l).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More