Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Caravana teatrală ”Cultură’n Șură”, care străbate satele, a ajuns la ediția V

0 101

Ceea ce a început acum 5 ani ca o inițiativă inedită și ușor exotică a devenit acum un act de normalitate în câteva sate din Transilvania: o trupă de teatru își amenajează decorul și luminile în curțile sătenilor și joacă gratuit un spectacol pentru toți membrii comunității. „Experimentul”, în regia lui Victor Olăhuț, îi are în distribuție pe actorii Iulian Gliță, Marin Grigore și Florentina Năstase.

Prima etapă a proiectului se va desfășura în perioada 9-12 iunie, iar locuitorii din satele Valcău de Sus, Cristolț și Șumal din județul Sălaj sunt invitați în curțile consătenilor lor, ce vor deveni, pentru câteva ore, săli de teatru în aer liber. De asemenea, pentru al doilea an consecutiv, caravana a fost invitată și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare, unde va juca în șura Valea Vinului de la Muzeul Satului.

PROGRAM

  • Vineri, 9 iunie, ora 21:30, la Petre Sârchii din Valcău de Sus
  • Sâmbătă, 10 iunie, ora 21:30, la Victoru’ lu’ Țâlia / la Iulian (Nucu Pop) din Cristolț
  • Duminică, 11 iunie, ora 21:30, la Cori Petrii lui Oltean din Șumal
  • Luni, 12 iunie, ora 21:30, la Muzeul Satului din Baia Mare, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Atelier”.

Anul acesta caravana teatrală își propune să facă popas în 12 localități din județele Sălaj, Alba, Cluj, Sibiu, Vâlcea, Brașov și Bihor.

Pornit de la o idee a regizorului Victor Olăhuț, Cultură’n Șură se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, aflat sub direcțiunea publicistului Daniel Săuca. Proiectul a coagulat în jurul său atât prieteni apropiați din breaslă – Flavius Lucăcel, dramaturg și Florentina Năstase, actriță, cât și particulari cu viziune – Viorica Samson Manea, o susținătoare a evenimentelor culturale din România, și este de asemenea susținut financiar și logistic de parteneri și sponsori cărora le mulțumim pentru implicare și susținere: Tenaris Silcotub, The Soviet, KriszDemolari S.R.L., Cento Group, Teatrul Municipal Baia Mare, Asociația Inceptus România, Teatrul Podul, ArkMedia Advertising, Primăriile comunelor Marca, Cristolț, Valcău de Jos.

În cadrul primelor 4 ediții, desfășurate între anii 2013-2016, caravana Cultură’n Șură a vizitat 11 sate și a prezentat trei spectacole de teatru ce au însumat 18 reprezentații. S-a înregistrat o medie de 200 de spectatori per reprezentație. Cele trei spectacole realizate în cadrul proiectului au avut în distribuție actori cunoscuți ai tinerei generații și au fost apreciate atât de publicul neavizat cât și de cel de specialitate, în cadrul festivalurilor de gen din țară.

Spectacolul „Experimentul” după texte de Ion Băieșu și alți autori români contemporani, realizat la Teatrul Podul din București, a avut premiera în cadrul celei de a patra ediții a proiectului și îi are în distribuție pe Iulian Gliță, actor liber-profesionist ce susține de asemeni ateliere de teatru pentru copii și adulți; Marin Grigore, actor de teatru și film, cunoscut pentru rolul său din filmul „Sieranevada” în regia lui Cristi Puiu, dar și pentru recenta sa colaborare cu trustul MediaPro în cadrul sitcom-ului „Ai noștri”; Florentina Năstase, actriță a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, nominalizată în 2016 pentru cel mai bun rol secundar în cadrul galei premiilor UNITER. Victor Olăhuț, regizor angajat al Teatrului Municipal din Baia Mare, a realizat spectacole la teatrele naționale din Cluj și Sibiu și în teatre independente din București. Spectacolele realizate în cadrul proiectului „Cultură’n Șură” au fost apreciate și premiate în cadrul festivalurilor la care au participat – „Fisura” de Flavius Lucăcel a primit premiul „Noi la Sala Nouă” în cadrul FestCo, București 2014, iar „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov a fost desemnat cel mai bun spectacol la Festivalul „Comic 7B”, Buzău 2016.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More