Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cardul național de sănătate, obligatoriu de la data de 1 septembrie

0 34

card_de_sanatate_53703800

Începând cu data de 1 septembrie 2015, serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraților cu vârsta de peste 18 ani în baza cardului național de sănătate.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, excepție vor face asigurații pentru care cardul de sănătate nu a fost încă tipărit. Aceștia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare și decontare, până când cardul lor va fi tipărit și transmis prin poștă.

Asigurații pe numele cărora a fost tipărit cardul, dar din diverse motive nu au intrat încă în posesia lui, trebuie să se adreseze casei de asigurări în evidența căreia se află pentru a solicita eliberarea cardului de sănătate.

 

”Am decis ca utilizarea cardului de sănătate nu mai poate fi amânată. Sistemul are nevoie de acest instrument. Economiile pe care le vom face se vor regăsi în numărul și calitatea serviciilor oferite asiguraților”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.

În prezent, la casele de asigurări de sănătate se află peste 300 de mii de carduri care așteaptă să fie ridicate, în timp ce aproape 15 milioane de carduri au ajuns deja în posesia asiguraților.

Casele de asigurări de sănătate vor elibera adeverințe de înlocuire a cardului pentru persoanele care solicită card duplicat și pentru asigurații care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate.

”A venit momentul ca acest card să funcționeze așa cum a fost el gândit. Consider că a fost suficientă perioada de acomodare. Totodată, această perioadă a fost necesară. Am considerat important să ne asigurăm că acest instrument, util pentru sistem, nu blochează accesul asiguraților la servicii medicale. Sunt convins că vor exista critici indiferent de momentul în care cardul va fi singurul instrument de validare și decontare a serviciilor din sistem”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More