Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cardurile naționale de sănătate au ajuns și la Dej. Vezi ce informații o să fie stocate – FOTO

0 50

card de sanatate Dej 1 (2)

Cardurile naționale de sănătate au început să fie distribuite asiguraților prin poștă, cu confirmare de primire, iar o parte dintre acestea au ajuns deja și la Dej.

Primele carduri au început să fie trimise în septembrie. Se așteaptă ca până la sfârșitul lui octombrie să fie trimise 12,5 milioane de carduri, pentru ca în următorii 4 ani să se ajungă la 13,6 milioane de unități, incluzând persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani și/sau vor dobândi calitatea de asigurat.

Conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), serviciile medicale vor fi validate și decontate doar în baza cadrului național de sănătate, care reprezintă codul de acces pentru toate sistemele informatice ale instituției și conține datele de identificare ale fiecărui asigurat. Fiecare persoană care se prezintă la medic va trebui să aibă asupra sa cardul de sănătate.

Informații înscrise obligatoriu pe cardul de sănătate

Pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate vor fi scrise datele de identificare ale pacientului: numele şi prenumele, data naşterii şi CNP-ul. Fiecare card naţional de sănătate va mai conţine un număr de asigurat format din 20 de caractere, un număr de card care va fi format din 16 caractere şi un cod CIP format din 25 de caractere. Totodată, este prevăzută data expirării cardului.

Pe cipul cardului naţional de sănătate vor mai fi scrise datele de identificare ale medicului de familie: numărul de telefon, numele, prenumele, codul medicului de familie al posesorului cardului.

Informaţiile de pe card vor putea fi accesate de furnizorii de sănătate pe baza unui cod PIN pe care posesorul cardului îl va schimba la activarea cardului şi care va avea minimum 4 şi maximum 12 caractere. De fiecare dată când solicită servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, pacientului i se va cere să introducă acest cod PIN.

Informații înscrise opțional pe cardul de sănătate

Pe cipul cardului pot fi înscrise şi datele de contact ale celor două persoane care vor fi apelate în caz de urgenţă: numele, prenumele şi numerele de telefon ale celor două persoane care posesorul cardului doreşte să fie contactate în caz de urgenţă medicală.

De asemenea, pe cipul cardului mai pot fi înscrise următoarele informaţii: grupa sanguină şi Rh-ul posesorului cardului, consimţământul pentru donarea de organe (statusul de donator de organe), cel mult 10 diagnostice medicale care au risc vital (care vor fi stocate prin coduri specifice pe card) şi maximum 20 de diagnostice care vizează bolile cronice ale posesorului cardului (şi în acest caz, pe card vor fi stocate codurile acestor boli cronice).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More