Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cardurile naționale de sănătate sunt distribuite din această lună

0 52

card_de_sanatate_53703800

Cardurile naționale de sănătate vor fi distribuite asiguraților prin poștă, cu confirmare de primire, începând cu data de 20 septembrie.

În lunile septembrie și octombrie vor fi trimise 12,5 milioane de carduri, pentru ca în următorii patru ani să se ajungă la 13,6 milioane de unități, incluzând persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani și/sau vor dobândi calitatea de asigurat.

Poșta Română va livra cardurile la locuința fiecărui asigurat, în baza cărții de identitate și a semnăturii de primire.

În cazul în care asiguratul nu va fi găsit acasă, distribuitorul va face dovada că a mers la domiciliul acestuia de două ori pentru a preda cardul de sănătate și îl va returna la sediul casei de asigurări în termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrării.

După acest termen, asiguratul își poate ridica propriul card de sănătate de la casa de asigurări în evidența căreia se află.

Conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), serviciile medicale vor fi validate și decontate doar în baza cadrului național de sănătate, care reprezintă codul de acces pentru toate sistemele informatice ale instituției și conține datele de identificare ale fiecărui asigurat.

Cardul va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistemul Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Astfel, fiecare persoană care se prezintă la medic va trebui să aibă asupra sa cardul de sănătate.

“Cardul va fi trecut prin cititorul de card din cabinetul medicului iar pacientul își va introduce codul pin. Medicul, numai cu acordul pacientului, va înscrie pe card eventualele boli grave — cum ar fi cancer, diabet, fie transplant de organe. Prin cardul național de sănătate se va verifica efectuarea serviciilor medicale de către furnizorii acestor servicii”, a declarat vineri pentru AGERPRES președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More