Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cărțile de identitate cu cip și digitalizarea. Refuzi actul, tot rămâi în evidența statului

0 636

Noile cărți de identitate dotate cu cip vor fi eliberate din luna august. Subiectul a fost deja dezbătut de câteva luni de întreaga opinie publică. Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării a declarat de altfel faptul că acei care îl refuză ca să nu fie identificați pe baza cipului nu vor scăpa însă de instituțiile statului.

Toată lumea folosește sintagma de cloud guvernamental, este un sistem mare care seamănă cu un cloud. Înseamnă un nucleu de date, de bună calitate pe care le pot folosi alte instituții care sunt satelit în jurul acestui nucleu de date. Aceste instituții care folosesc date se leagă și pot folosi date din acel nucleu central, iar următorul cerc periferic e al unor platforme de date, aici o să aven Justiție, Muncă, Sănătate, MAI, Externe, de aici mai departe un post de poliție sau o administrație financiară pot interoga date și din nucleul central, a spus ministrul la Digi 24.

La întrebarea dacă oamenii ar putea să refuze să își facă acest tip de buletin sau să fie înregistrați în această bază de date, ministrul a răspuns că ori cu această carte de identitate nouă, ori cu vechea, datele noastre vor fi stocate în acest cloud guvernamental, iar datele permit identificarea rapidă în acest spațiu și accesul la datele fiecărei persoane.

Noi ne dăm acordul pentru fiecare set de date pe care îl împărtășim cu statul român. Dacă zici nu, înseamnă să renunți la serviciile medicale, să renunți la dreptul de a fi un cetățean cu identitatea în România. Românii nu pot refuză să fie în această bază de date. Este evidența populației, a afirmat ministrul Digitalizării.

Teleman a mai precizat că tranziția spre noile cărți de identitate și spre un sistem complet digitalizat va dura mai mulți ani. Într-o primă etapă, iunie 2021, se vor face testele, iar din 2 august, noile cărți de identitate trebuie să fie puse în circulație conform regulamentul Uniunii Europene, scriu tot cei de la Digi 24.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More