Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Căsătorie de conveniență. Depistat de polițiștii de imigrări din Bistrița Năsăud

0 92

Polițiștii de imigrări din Bistriţa-Năsăud, în urma activităților specifice, au refuzat prelungirea dreptului de ședere unui cetățean turc, de 20 de ani, în urma constatării căsătoriei de conveniență cu o româncă de 19 ani. Pe numele său a fost emisă decizie de returnare prin care este obligat să părăsească ţara în 30 de zile.

Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al judeţului Bistriţa-Năsăud au refuzat prelungirea dreptului de şedere temporară pe teritoriul României unui cetăţean turc, în vârstă de 20 de ani, ca urmare a constatării unei căsătorii de convenienţă.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că bărbatul s-ar fi cunoscut cu românca, de 19 ani, în România şi au hotărât să se căsătorească pentru a obţine un permis de şedere în ţara noastră, document care, ulterior, i-ar fi permis să călătorească în state europene.

Astfel, la mijlocul lunii iunie a.c., aceştia au încheiat căsătoria în faţa ofiţerului de stare civilă român, ulterior prezentându-se cu documentele necesare la sediul Biroului pentru Imigrări al judeţului Bistriţa-Năsăud , în vederea obţinerii dreptului de şedere, în calitate de membru de familie a unui cetăţean român.

Conform procedurilor, poliţiştii au început verificările specifice în cazul celor doi soţi, iar, în urma interviului şi a controlului la domiciliul conjugal, a rezultat lipsa unei contribuţii efective la îndeplinirea obligaţiilor născute din căsătorie.

De asemenea, în cadrul activităţilor, s-au constatat neconcordanţe în declararea datelor cu caracter personal, a circumstanţelor în care s-au cunoscut, ori a altor informaţii relevante despre relaţia lor, aspecte care au condus la concluzia că această căsătorie a fost încheiată de convenienţă cu scopul de a eluda condiţiile de intrare/şedere pe teritoriul României a străinului.

Urmare a celor constatate, conform legislaţiei în vigoare, poliţiştii de imigrări au refuzat prelungirea dreptului de şedere a cetăţeanului turc în România, iar, pe numele acestuia, a fost emisă o decizie de returnare prin care este obligat să părăsească teritoriul României în termen de 30 de zile.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Inspectoratul General pentru Imigrări întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea și combaterea acestei practici, luând în considerare atât importanța vieții de familie, cât și respectarea legislației în domeniul migrației.

***
Conform OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, Inspectoratul General pentru Imigrări refuză prelungirea dreptului de şedere obţinut în baza căsătoriei dacă, în urma verificărilor efectuate, rezultă că acea căsătorie este de convenienţă.

Elementele pe baza cărora se poate constata faptul că o căsătorie este de convenienţă pot fi următoarele:
a) coabitarea matrimonială nu există;
b) soţii nu s-au cunoscut înaintea căsătoriei;
c) lipsa unei contribuţii efective la îndeplinirea obligaţiilor născute din căsătorie;
d) soţii nu vorbesc o limbă înţeleasă de amândoi;
e) există date că anterior unul dintre soţi a încheiat o căsătorie de convenienţă;
f) soţii sunt inconsecvenţi ori există neconcordanţe în declararea datelor cu caracter personal, a circumstanţelor în care s-au cunoscut ori a altor informaţii relevante despre aceştia;
g) încheierea căsătoriei a fost condiţionată de plata unei sume de bani între soţi, cu excepţia sumelor primite cu titlu de dotă.

Constatarea elementelor prevăzute mai sus se realizează de către ofiţerul de interviu și pot rezulta din:
a) datele obţinute în urma interviului;
b) înscrisuri;
c) declaraţiile celor în cauză sau ale unor terţe persoane;
d) controale la domiciliul conjugal ori alte verificări suplimentare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More