Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cazul fetiței de 4 ani, care a murit după ce a făcut o entorsă, lasă urme adânci asupra spitalului din Năsăud

1 1.353

spital nasaudŞeful Secţiei de chirurgie a Spitalului Orăşenesc „George Trifon” din Năsăud, dr. Cătălin Marian, spune că medicii din spitalele mici, care duc lipsă de personal, trebuie să fie „buni la toate”, dar după campaniile de presă îndreptate împotriva lor vor practica „medicină defensivă”.

„Îţi rămâne un gust trist şi amar când vezi toate titlurile din presă, spitalul morţii, fabrica morţii. Se trag concluzii fără o analiză a ceea ce s-a întâmplat, fără expertiză, se găsesc vinovaţi. Nu se ţine cont că lucrăm aici (la Spitalul Năsăud – n.r.) fără anestezist, că trebuie să fim buni la toate dacă se poate. Toată campania aceasta va duce, în final, la refuzul medicilor de a se implica dacă nu sunt de specialitate. Medicul va practica o medicină defensivă”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, dr. Cătălin Marian, şeful Secţiei de chirurgie a Spitalului Orăşenesc „George Trifon” din Năsăud, spital al cărui nume a fost implicat în cazul unei fetiţe de patru ani din localitate care a murit după ce a făcut o entorsă.

El a spus că lucrează la Năsăud din 2001, iar de-a lungul carierei sale a avut de-a face cu tot felul de cazuri pe care le-a tratat.

În ceea ce priveşte cazul fetiţei de patru ani care a murit după ce a făcut o entorsă, fiind plimbată între spitalele din Năsăud, Bistriţa şi Cluj-Napoca, medicul a declarat că el a fost cel care a semnat biletul de trimitere al acesteia la Bistriţa întrucât Spitalul Năsăud nu are ortoped.

„Eu nu am văzut fetiţa. Am văzut radiografia şi am făcut biletul de trimitere, l-am parafat fiindcă era caz ortopedic în care nu mă mai bag. Bunica a urcat doar în Policlinică şi i s-a făcut biletul de trimitere. Şi azi (joi – n.r.) am trimis trei fracturi”, a spus Marian.

Întrebat care crede el că este cauza morţii fetiţei de patru ani, Marian a răspuns: „Cred că a fost încă o patologie asociată şi nu şi-a dat nimeni seama. Nimeni nu e inconştient. Să vezi un copil într-o stare generală gravă şi să-i spui că nu are nimic să se ducă acasă? Cine credeţi că e nebun să-i spună că nu are nimic să se ducă acasă? La o entorsă, practic, prima dată trebuie să treacă semnele inflamatorii şi după aceea se imobilizează. Fiind o chestie ortopedică, am trimis-o la un specialist. Dacă era o plagă, o coseam eu şi îi dădeam antibiotioc dacă aşa consideram”.

Medicul a declarat că, în opinia sa, se fac presiuni prea mari pe spitalul din Năsăud din cauza acestei tragedii.

„E o situaţie tristă în toată ţara fiindcă pleacă medicii. Din 2001 lucrez aici. S-au scos posturi la concurs, dar nu vin medicii. E drama spitalelor mici din toată ţara că nu au acoperire de medici. Noi suntem doi şi cu mare greu ţinem linia de gardă chemând un coleg de la Gherla şi unul de la Dej ca să putem ţine linia de gardă. E foarte uşor să închizi linia de gardă şi să nu ai nicio responsabilitate. Se fac multe operaţii cu anestezie locală, fără anestezist. E foarte greu”, a declarat Marian.

În prezent, la Spitalul Năsăud lucrează 20 de medici. Spitalul, care a avut iniţial 400 de paturi, are acum 142.

Directorul Spitalului „George Trifon” din Năsăud, dr. Adrian George, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că va demisiona din funcţia de manager al unităţii medicale, „dacă aşa doreşte toată conducerea judeţului”, el spunând că nu are nimic să îşi reproşeze din punct de vedere profesional.

„Decizia mea este următoarea: o să-mi dau demisia. Mulţumiţi? O să-mi scriu demisia. Sută la sută, nu vă faceţi probleme. De aici mă duc la Primăria Năsăud şi am depus-o. (…) Dacă aşa se doreşte de către toată conducerea judeţului, demisionez. Şicanele au fost foarte mari de trei-patru săptămâni încoace, de când cu cazul fetiţei de patru ani care a făcut entorsă şi apoi a murit”, a declarat dr. Adrian George.

Sursa: Mediafax

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Anonim spune

    Va rog sa mi spuneti la ce numar de telefon il pot suna pe pretiosul Dl Doctor Marian Catalin ? Va multumesc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More