Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ce este Omicron, noua tulpină de Covid-19 care provoacă îngrijorarea specialiștilor

0 888

Noua variantă a Sars Cov-2, descoperită în Africa de Sud, este ”îngrijorătoare”, a anunțat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Experţii i-au pus şi un nume: “Omicron”. Specialiştii suspectează că noua tulpină este mai contagioasă și ar fi rezistentă la vaccinurile actuale.

Țările europene, dar şi Statele Unite şi Canada, s-au grăbit să rupă legăturile aeriene cu sudul continentului african. Dar noua tulpină a fost deja confirmată în Belgia. Și în Israel a fost detectat un caz, iar alte două sunt suspecte.

Chiar în aceste zile, Germania, Austria, Olanda și Cehia bat recorduri la numărul de infectări. Iar țara noastră este foarte vulnerabilă, din pricina ratei mici de vaccinare.

Nouă variantă de coronavirus, numită Omicron – după a cincisprezecea literă din alfabetul grecesc – sau tulpina B.1.1.529, prezintă deja un număr extrem de mare de mutaţii. Sunt 50, dintre care peste 30 au fost identificate la nivelul proteinei Spike, prin care virusul pătrunde în celulele umane.

Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) notează că există „o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron”, potrivit AFP.

„Nivelul general de risc pentru UE şi statele EEE (Spaţiul Economic European) din care fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat la foarte „ridicat”, potrivit ECDC.

Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, „considerăm ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE şi EEE”, a indicat agenţia cu sediul la Stockholm. 

„Într-o situaţie în care varianta Delta revine în UE şi EEE, impactul introducerii şi posibila răspândire a Omicron ar putea fi foarte ridicate”, a adăugat aceasta.             

În afară de Africa de Sud, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

ECDC a cerut ţărilor să facă analize de genom până la urmărirea cazurilor confirmate iar călătorii să nu meargă în zonele afectate. 

Noua variantă B.1.1.529 a Covid a fost clasată vineri „îngrijorătoare”  de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Această clasificare plasează Omicron în cea mai îngrijorătoare categorie dintre variantele de Covid-19, alături de Delta, care domină pentru moment planeta, şi de cele care sunt mai slabe, Alpha, Beta şi Gamma. 

Din ce în ce mai multe ţări suspendă călătoriile din şi către Africa australă pentru a stopa Omicron. Îngrijorarea pe care o provoacă a dus la căderea burselor în lume şi a cursului petrolului, dând o nouă lovitură economiei mondiale în plină convalescenţă. 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More