Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ce este postul intermitent și cum funcționează?

0 1.238

Postul intermitent este un tipar alimentar caracterizat prin alimentația în anumite intervale orare. Există mai multe tipuri de post intermitent pentru care cercetările au arătat că ar putea oferi pe lângă un control al greutății și alte beneficii pentru sănătate. Cu respectarea regulilor de dietă pentru fiecare în parte, dacă nu există contraindicații, rezultatele pot fi cele preconizate. 

Menținerea unui stil de viață sănătos este un proiect ambițios pentru multe persoane. Dieta echilibrată, mișcarea și odihna sunt esențiale pentru fizic și psihic. Postul intermitent este o variantă de alimentație la care apelează persoanele care cred că acesta are acțiuni puternice asupra creierului și a longevității. 

Ce este postul intermitent?

În timp ce dietele clasice au în vederea alimentele și cantitatea ingerată la fiecare masă, postul intermitent se referă la momentul alimentației. Fie că vorbim de un consum de alimente la anumite intervale de timp sau la unele ore, postul intermitent pare a fi o variantă de dietă cu numeroase beneficii pentru sănătatea fizică generală a organismului, dar și pentru cea psihică. (1)

Postul intermitent este un tipar care alternează între mese și perioadele în care nu se mănâncă. Fiind un model alimentar nu privează pe nimeni de unele alimente, ci doar vorbește despre intervalele în care se mănâncă și în care nu se ingerează nimic. Există mai multe tipuri de post intermitent și în funcție de opțiunile fiecărei persoane, acestea pot varia de la 12 până la 24 de ore. (2)

Tipuri de post intermitent

Postul de 12 ore

Postul intermitent de 12 ore este o variantă în care timp de 12 ore nu se mănâncă nimic. Micul dejun este servit la o anumită oră pe care o alege fiecare, iar apoi ultima perioadă alimentară este la fix 12 ore de la prima. 

Postul de 14 ore

Rămâne la alegerea fiecăruia cum sunt își organizează mesele astfel încât să nu afecteze activitățile zilnice, un motiv pentru unele persoane să înceapă cu masa la prânz pentru ca masa de final de zi să fie cât mai târzie. 

Postul de 16 ore

Pentru unii varianta de post intermitent de 16 ore este cea mai interesantă deoarece ar putea oferi cele mai mari beneficii pentru sănătate. Organizarea a 3 mese zilnice și chiar și a 2 gustări se poate face în cadrul postului intermitent de 16 ore, cu păstrarea proporțiilor și a nevoilor reale nutritive. 

Postul de 18 ore

Postul pe o perioadă atât de lungă poate fi dur, dar cu o atentă planificare a meselor și a intervalului de 6 ore în care acestea pot fi implementate, varianta este viabilă. 

Postul de 24 de ore

Multe persoane se supun unui post de 24 de ore din motive religioase. La postul intermitent de 24 de ore există alternative variate. Poate fi vorba de o alimentație o dată la 2 zile, de 5 zile cu mese obișnuite pe săptămână și 2 zile neconsecutive în care se ține post 24 de ore sau poate fi varianta clasică de post timp de 24 de ore, o singură zi pe săptămână. 

Nu în ultimul rând există și alt tip de post în care în loc de fasting, 2 zile pe săptămână dieta este săracă în calorii, iar în restul perioadei vorbim de o alimentație normală și echilibrată. (2), (3)

Sfaturi pentru un post intermitent corect

Pentru a obține rezultate la postul intermitent, dar și pentru ca starea de sănătate să nu aibă de suferit sunt câteva reguli simple pe care orice persoană trebuie să le aibă în vedere:

  • hidratarea optimă;
  • odihnă și relaxare;
  • urmarea tiparului zilnic, fără a începe și fără a finaliza brusc dieta;
  • alimentație echilibrată, bogată în nutrienți, vitamine și minerale de calitate. (3)

Persoanele diagnosticate cu boli cronice, copiii, adolescenții, femeile însărcinate și cele care alăptează, vârstnicii, precum și cei care urmează tratament prescris pentru diverse afecțiuni sau se recuperează după o intervenție chirurgicală ar trebui să evite postul intermitent. (2)

Acest material despre postul intermitent este strict informativ și nu poate înlocui un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată. Consultă medicul înainte de a urma un astfel de tipar alimentar și respectă indicațiile specialistului!

Surse de informare:

1. Intermittent Fasting: What is it, and how does it work? – https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/intermittent-fasting-what-is-it-and-how-does-it-work

2. Intermittent Fasting 101 — The Ultimate Beginner’s Guide – https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide 3. Six ways to do intermittent fasting – https://www.medicalnewstoday.com/articles/322293


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.