Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ce ne mai lipsea?! Un ministru agramat!

0 64

pricopie

Examenul de bacalaureat ne surprinde an de an. Ne surprinde în acelaşi fel în care ninsorile din toiul iernii îi iau pe nepregătite pe aleşii locali. Exceptând perlele şi scandalurile de dare şi luare de mită din cadrul examenului ( contradictoriu numit) „maturităţii”, primul om al statului care ar trebui sa se ocupe de educaţie se dovedeşte a fi un agramat.

Într-o intervenţie făcută  în direct la o televiziune, Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, pune cireaşa pe tort în urma scandalului produs la bacalaureat. „Nu a existat subiecte pe pagina de internet, a existat decât un mesaj, care nu a fost postat la 08:34, aşa cum s-a spus iniţial, ci la 09:34”, ne spune ministrul Educaţiei fără pic de jenă. Pricopie reuşeşte contraperformanţa de a face două greşeli într-o singură propoziţie: un dezacord şi folosirea incorectă a unui adverb. Dacă primul exemplu este la mintea cocoşului, până şi prietenii mei maghiari ştiind să facă acordurile în limba română, ce sa mai comentăm? A doua greşeala este mai des întâlnită in sudul ţării, însă vorbim de Remus Pricopie, care ar trebui să vorbească şi să scrie fără cusur. Domnule ministru „decât” se foloseşte doar în cazurile în care construim propoziții comparative de inegalitate sau într-o construcţie negativă. În rest, se foloseşte adverbul „doar”.

Remus Pricopie a spus în apărarea sa, că este vorba de „o greşeală regretabilă, la sfârşitul a 14 ore de muncă”, după care a adăugat: „De fapt, ziua de ieri nu s-a terminat după 14 ore de muncă”. Pe lângă faptul că într-o singură zi am aflat că ministru Educaţiei face greşeli de gramatică elementare ne dăm seama, cu uşurinţă, că vorbeşte incoerent. Consider că un om care nu este pregătit să facă faţă stresului nu intră în politica şi nici măcar nu ar trebui să viseze la o aşa funcţie.

Cine este Remus Pricopie?

Remus Pricopie născut în Ceahlău (1970) a fost numit Ministrul Educației Naționale de către Victor Ponta în decembrie 2012. În acest demers, Pricopie a fost susţinut de PSD. Culmea, ministrul are experienţă în ştiinţele comunicării. Acesta a fost purtător de cuvânt al ministerului în 1997 şi 2001, secretar general în 2001, consilierul ministerului în perioadele 2001-2003 dar şi pentru câteva luni în 2009, secretar de stat în perioada 2007-2008. În plus, Remus Pricopie este Decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice de la SNSPA din Bucureşti. Aşadar, acest domn pare a fi expert în comunicare, iar limba romană nu ar trebui să reprezinte o dificultate pentru dânsul.

Nu este posibil ca o persoană cu o funcţie atât de importantă să comită astfel de greşeli, iar apoi să se întrebe vag de ce majoritatea elevilor nu îşi iau examenul de bacalaureat. Unde sunt oamenii capabili ai acestei ţări? Cu siguranţă vă aduceţi aminte de gafele fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Acesta ne lăsa muţi de uimire cu declaraţii precum: „În momentul în care s-a văzut că un evaluator din zece contestaţii nu s-a crescut nota, ar la alt evaluator din zece contestaţii s-a crescut nota la şase lucrări, cred că anul viitor doamna inspector va lua măsurile care se cuvin” sau după ce s-a adresat senatorilor cu titulara de „colegi”, iar ulterior a susţinut că substantivul „coleg” are genul neutru, „potrivit DEX”. Zilele trecute până şi fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu a gafat spunând că: „Sunt foarte multe lucruri care n-ai de unde să le cunoști. Ar fi bine să lăsăm experții să se pronunțe”

În mare parte, aleşii sunt oglinda alegătorilor. În cazul bacalaureatului, pentru rezultate slabe din ultimii ani sunt vinovaţi atât elevii şi profesorii cât şi oamenii din Ministerul Educaţiei care după 20 de ani nu au reuşit să iniţieze o reforma a învăţământului bine pusă la punct.

Ce rămâne de făcut? Schimbăm ministru Educaţiei sau limba romană?

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More