Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ce secţii de votare pentru scrutinul din 26 mai au fost organizate în străinătate

0 49

Ministerul Afacerilor Externe a publicat, joi, lista secţiilor de votare din străinătate la scrutinul din 26 mai 2019 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. În total, vor fi 441 de secţii de votare, cele mai multe, respectiv 76, în Italia. Locaţia acestora a fost stabilită după consultări cu comunităţile de români din ţările respective.

Ministerul Afacerilor Externe a publicat, joi, lista secţiilor de votare din străinătate pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European care va avea loc la data de 26 mai 2019.

Numerotarea secţiilor de votare a fost stabilită prin Ordinul Ministrului Afacerilor Externe nr. 730 din 24 aprilie 2019, publicat în Monitorul Oficial nr. 327 din 25 aprilie 2019.

Cetăţenii români care în ziua votului se află în străinătate vor putea vota la una dintre cele 441 de secţii de votare. Acestea sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice şi consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar şi în alte locaţii.

Cele mai multe secţii de votare sunt organizate în Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franţa (17), Austria (9), Belgia (8).

”Menţionăm că  la acest scrutin Ministerul Afacerilor Externe organizează un număr record de secţii de votare. Astfel, prin comparaţie cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 şi 2007 – când au fost organizate 190 de secţii), anul acesta se organizează cu 251 mai multe secţii de votare. Comparativ cu referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 2018 (378 de secţii), vor fi organizate 63 de secţii în plus, iar în comparaţie cu alegerile parlamentare din 2016 (417 secţii), cu 24 mai multe secţii de votare”, a transmia MAE.

Reprezentanţii Ministerului precizează că ”lista secţiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ţinut cont de consultările cu comunităţile româneşti din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secţii noi şi de evaluarea modului în care s-au desfăşurat procesele electorale anterioare în străinătate”.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în cadrul acestui scrutin, cetăţenii români care sunt înscrişi în listele electorale ale altor state membre UE pot să-şi exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European numai după ce dau o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia nu şi-au exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale este înscris.

Pentru a îşi exercita dreptul la vot, cetăţenii români trebuie să deţină un act de identitate românesc valabil.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More