Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ce ştie Google despre tine şi nici nu bănuieşti

1 345

googleCând Google oferă guvernului american date din e-mailuri, acestea includ informaţii de bază care dezvăluie numele şi adresele de e-mail ale expeditorilor şi destinatarilor din contul utilizatorilor. Autorităţile federale, în schimb, pot folosi aceaste informaţii pentru a determina şabloane care pot fi utile investigaţiilor derulate de forţele de ordine.

Dar ce fel de relaţii găsesc în mod frecvent aceste instituții? Datorită cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology Meda Lab (MIT) acum puteţi afla. Aceştia au dezvoltat un instrument denumit Immersion (pe care îl puteți accesa aici) care se conectează la Gmail şi afişează niște rezultate sub forma unui grafic interactiv. 

Graficul arată toate contactele pe care le ai sub formă de noduri, iar liniile grii dintre aceste noduri reprezintă conexiunile dintre oameni prin e-mail. Cu cât cercul este mai mare, cu atât mai importantă este acea persoană în viaţa ta digitală.Cei care sunt îngrijoraţi cu privire la confidenţialitatea acestor informaţii trebuie să ştie că pentru a folosi acest serviciu, este nevoie să acorzi MIT permisiunea de a analiza informaţiile brute (metadata) ale e-mailului personal. Odată ce ai făcut asta, durează câteva minute pentru ca aplicația să pună informaţiile cap la cap. Când ţi-ai încheiat treaba, ai opţiunea de a şterge aceste informaţii de pe serverele MIT.

Graficul de mai jos a fost generat pe baza e-mailurilor jurnalistului National Journal, Brian Fung, adunate în cinci ani. Cercurile galbene indică familia şi prietenii apropiaţi ai acestuia. Colegii din liceu sunt indicaţi cu roşu, iar cei pe care acesta îi are în Washington D.C. sunt cu verde. Nodurile albastre denontă colegii acestuia de la publicația The Atlantic; cu roz, colegii de la National Journal şi cu gri, oamenii care în general nu au conexiuni cu alte reţele mari din viaţa jurnalistului.

Per total, aplicația MIT a identificat 606 „colaboratori“ dintr-un total de circa 83.000 de e-mailuri. Datele pot fi concentrate și pe ani, lună sau chiar pe săptămâna trecută. Acest instrument ne arată nu doar câte informații cunoaște Google despre utilizatorii serviciilor sale, ci și ce pot dezvălui aceaste date despre alte persoane. Dacă se pot afla atâtea conexiuni pe care o persoană le are doar vizualizând informațiile dintr-un singur cont, imaginați-vă cum este când sunt puse la un loc mii de interconexiuni, scrie capital.ro

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More