Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cei care refuză un loc de muncă rămân fără ajutoare sociale

0 1.477

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege care introduce noi condiții pentru obținerea venitului minim garantat. Astfel, potrivit modificările făcute, cine refuză un loc de muncă, nu va mai primi acest sprijin de la stat.

“Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, se arată în proiectul de lege.

Beneficiarii ajutorului de la stat trebuie să presteze lunar, la solicitarea primarului, lucrări de interes local.

Mai mult, ajutorul va putea fi redobândit doar după un an de la încetarea dreptului.

Cine lipsește de la aceste activități, ar urma să plătească o amendă între 1.000 și 5.000 de lei.

“Refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere conduce la încetarea dreptului. Fac excepţie (…) persoanele care au acceptat un loc de muncă oferit sau participă la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, după aprobarea listei”, se mai prevede în iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege, depus de deputatul PNL Florin Roman în 2017, a fost adoptat cu cu 274 de voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă” şi 2 abţineri, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz.

„E lege: refuzi un loc de munca, nu mai primesti ajutor social. Amendamentul meu, sustinut impreuna cu deputatul Alexandru Baiesan, a trecut de votul final. 280 de colegi au votat si de azi e litera de lege. O lege impotriva puturosilor, nu impotriva celor care au cu cu adevarat nevoie de sprijin.

Sunt 220.000 de beneficiari de venit minim garantat! Pe multi dintre ei ii gasiti prin carciumi, refuza sa-si trimita copiii la scoala si traiesc pe spinarea statului. S-a terminat! Multumesc celor care au votat impotriva puturosilor! La munca, nu la intins mana!”, a declarat Florin Roman pe pagina sa de facebook.
”Este o măsură bună prin care `nemunca` este sancţionată. Trebuia luat odată taurul de coarne! Mă bucur că am reuşit să votăm această modificare, care cu siguranţă vine în ajutorul administraţiilor locale, cerinţelor mediului privat dar şi a respectului reciproc comunitar”, a declarat și deputatul PSD Horia Nasra.

 

“Să spui că din cauza românilor asistați social este disfuncțională piața muncii este halucinant”, susține la rândul său deputatul independent, Adrian Dohotaru, unul dintre cei patru deputați care nu au votat proiectul de lege prin care cei care refuză un loc de muncă nu mai primesc o perioadă bani de la stat. “Parlamentarii puterii și ai opoziției cred că din cauza <leneșilor> piața muncii este disfuncțională. De la tribuna parlamentului am zis că proiectele legislative trebuie bazate pe date, nu pe prejudecăți, asemenea ideii bezmetice că în România sunt 7 milioane de <asistați sociali>, cum este menționat în expunerea de motive a legii adoptate azi. (…) De fapt, avem doar 216.000 de beneficiari de venit minim garantat.  În 2017, 0.76% au refuzat un loc de muncă sau un curs de recalificare, adică în jur de 2500 de persoane”, spune deputatul Adrian Dohotaru.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More