Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cei mai buni elevi din Dej au vizitat Palatul Parlamentului FOTO/VIDEO

0 43

delegatieDejParlament (20)

O delegaţie din Dej formată din aproximativ 60 de persoane a străbătut peste 500 de kilometri pentru a ajunge la Bucureşti şi pentru a vizita Palatul Parlamentului.

Este vorba despre 44 de elevi (de la toate unităţile şcolare din Dej, clasele V-XII) care în precedentul an şcolar au obţinut note foarte bune la învăţătura. Pentru munca depusă, aceştia, alături de şase cadre didactice, au fost invitaţi de primarul Dejului, Morar Costan, într-o excursie în Bucureşti.

Însoţiţi de Anda Ciungan (consilierul primarului Dejului) şi de Dora Muncelean (consilier local), elevii împreună cu profesorii lor s-au deplasat la Bucureşti cu un autocar pus la dispoziţie de Primăria Dej. Imediat după ce au ajuns în capitală, deputatul dejean Cornel Itu şi-a întâmpinat oaspeţii în cadrul unei ieşiri în oraş. Elevii au avut ocazia să afle mai multe despre viața de deputat, despre drumurile dese la București sau despre deciziile importante care se iau la nivel de Parlament.

A doua zi, dis-de-dimineaţă, întreaga delegaţie, în frunte cu primarul Dejului Morar Costan şi cu deputatul Cornel Itu, s-a îndreptat spre Palatul Parlamentului, a doua clădire din lume ca mărime. Palatul are o suprafață desfășurată de 330.000 m², înscriindu-se în „Cartea Recordurilor” la capitolul „Clădiri Administrative”, pe locul 2 în lume după clădirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai săi, pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spațiale de la Cape Canaveral din Florida și după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.

Acolo, dejenii au putut să vadă sălile şi saloanele imense în care se ţin balurile, banchetele oficiale sau recepțiile, precum şi locul în care deputaţii şi senatorii hotărăsc soarta acestei ţări. Cele mai multe poze au fost făcute însă pe unul dintre balcoanele Palatului, priveliştea fiind „asigurată” de Bulevardul Unirii. De la ghidul turistic care i-a însoțit în permanență, elevii au putut să afle că Palatul Parlamentului este cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume, intrând de trei ori în „Cartea Recordurilor”.

De remarcat impresionantele candelabre de Mediaş, multe dintre ele având între 2 și 5 tone. Continuând turul turistic prin Parlament, Itu le-a prezentat elevilor încăperea în care grupul parlamentar al social-democraţilor se întâlneşte în fiecare săptămână. În trecere, delegaţia a putut să observe şi cabinetul preşedintelui PSD, Victor Ponta. Turul s-a încheiat cu o masă servită în Parlamentul României. În drum spre casă, delegaţia s-a oprit şi prin Braşov pentru a vizita Biserica Neagră.

Deşi a fost prima experienţă de acest gen, atât Itu, cât şi Morar au promis că şi anul viitor vor încerca să organizeze o astfel de excursie pentru elevii care obţin rezultate deosebite la învăţătură.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More