Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cel mai violent incendiu din ultimii ani, în Bistrița – Năsăud: Opt case afectate, patru au ars complet

0 64

Patru case de locuit, un atelier de tâmplărie și două anexe gospodărești au fost cuprinse de un incendiu violent ce a izbucnit în această dimineață pe raza localității Șanț. Apelul pe numărul unic de urgență a fost realizat la ora 00.53.

Pentru gestionarea acțiunilor de stingere a incendiului au fost direcționate la locul indicat opt echipaje de pompieri militari și voluntari cu șapte autospeciale de stingere si un echipaj de prim ajutor SMURD (trei echipaje de la Garda de Intervenție Sângeorz Bai, două echipaje de la Secția de Pompieri Năsăud, respectiv SVSU Șanț, Maieru și Rodna).

”Un aport extraordinar în acțiunile de stingere l-au avut și localnicii comunei Șanț care, sub îndrumarea pompierilor, au sprijinit acțiunile de limitare a propagării incendiului la casele alăturate”, transmite purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud.

Din fericire, nu au fost înregistrate victime omenești, două persoane au suferit atacuri de panică (femeie – 44 de ani, respectiv bărbat 74 de ani), au primit asistența medicală din partea paramedicilor SMURD, dar nu s-a impus transportul acestora la spital.

Intervenția a fost concentrată pe două obiective mari: protejarea vecinătăților, în situația în care incendiul a fost anunțat în faza în care se manifesta generalizat, pe toată suprafața afectată, cu flăcări înalte de câțiva metri, respectiv localizarea și lichidarea focarelor. Construcțiile erau realizate din lemn și alte materiale ușor combustibile, fără distanță de siguranță între ele, fapt ce a determinat propagarea rapidă a flăcărilor în condiții de vânt.

Mobilizarea persoanelor care locuiau în cele patru imobile (15 persoane – adulți și copii care s-au autoevacuat în condiții de siguranță), a vecinilor și realizarea primei intervenții de către componenta voluntara din localitate (SVSU) au avut un rol extrem de important în salvarea de vieților, limitarea extinderii incendiului și protejarea vecinătăților.

La o primă estimare, suprafață totală desfășurată afectată de incendiu este de aproximativ 2000 mp.

Incendiul a fost lichidat în totalitate la ora 7.20.

Bilanțul final al incendiului: 8 case dintre care patru arse în totalitate, una în proporție de 40 % și trei afectate pe timpul protejării (geamuri sparte), două ateliere de tâmplărie și trei anexe gospodărești (suprafață totală desfășurată cca 2000 mp). Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric la unul din atelierele de tâmplărie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More