Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Celebrul taragotist Dumitru Fărcaș a încetat din viață

0 751

Interpretul Dumitru Fărcaș a murit la vârsta de 80 de ani. Decesul s-a înregistrat în noaptea de luni spre marți.

Taragotistul Dumitru Fărcaș a murit în noaptea de luni spre marți într-un spital din Cluj. Acesta a fost internat în urma unui infarct. Iubitul interpret avea vârsta de 80 de ani.

S-a născut la 12 mai 1938, în Groşii Băii Mari, judeţul Maramureş, într-o familie cu lungă tradiţie muzicală, cu bunicul şi tatăl, care doineau din fluier, şi doi fraţi mai mari care cântau la clarinet.

La începutul carierei sale, începând cu anul 1959, Dumitru Fărcaş a făcut parte din Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, cunoscut atunci sub numele de „Ansamblul Maramureşului”, fiind membru fondator. Din anul 1970 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia „SUISSA”. În anii 1977 şi 1999, artistul a primit din partea Institutului – Smithsonian Washington DC, SUA, diplome de onoare.

În 1962, a fondat Orchestra de muzică populară „Mărţişorul” a Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.  De-a lungul carierei sale i s-a acordat titlul de onoare al oraşelor Phenian (Coreea de Nord) , Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.

Surse: adevărul.ro, 3dots.ro

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More