Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Centre de intervenție rapidă la calamități naturale în zona de nord a țării

0 326

Harta_WATMAN

Administrația Națională ”Apele Române” implementează proiectul ”WATMAN – Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I”, proiect prin care se pun bazele aplicării strategiei naţionale pentru managementul resurselor de apă, inclusiv a situațiilor generate de fenomene hidrologice extreme (secetă și ape mari, poluări sau accidente la sistemul de gospodărire a apelor) în caz de dezastre, elaborată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

La conferința de presă dedicată proiectului WATMAN, ce a avut loc azi la Cluj-Napoca, a fost anunțată, printre altele, realizarea a două Centre de intervenție rapidă în caz de calamități naturale, în județele Maramureș și Satu Mare.

Proiectul WATMAN, în valoare de 63 de milioane de euro, este implementat la nivel național de către Administrația Națională „Apele Române”.

Acesta presupune 2 componente majore de intervenție:

1. Mărirea gradului de siguranță a construcției hidrotehnice:

– Modernizarea sistemului de monitorizare a barajelor prin montarea de senzoristică pentru parametri care se doresc a fi automați;

– Consolidarea sistemului de monitorizare a rețelelor hidrografice (precipitații solide, lichide, debite etc.), posturi hidrometrice pentru debitele afluenților și derivațiilor;

– Software si hardware pentru controlul și coordonarea exploatării construcțiilor hidrotehnice;

– Echipamente și piese de schimb.

2. Creșterea capacității de intervenție în caz de calamități naturale:

– Realizarea Centrelor de Coordonare a Intervențiilor si a Centrelor de Intervenței Rapidă;

– Modernizarea sistemului de monitorizare a calității apei prin montarea de stații automate.

La nivelul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, care cuprinde 5 județe (Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj), vor fi realizate două Centre de Intervenție Rapidă:

În județul Maramureș, la Sighetu Marmației – cu arie de acțiune în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud;

În județul Satu Mare, în municipiul Satu Mare – cu arie de acțiune în județele Satu Mare, Sălaj și Cluj.

Centrele de Intervenție Rapidă vor fi dotate cu materiale/mijloace pentru intervenția în situații de urgență generate de inundații și poluari accidentale: diguri gonflabile, mașini de umplut saci, pontoane cu motor, palplanșe metalice, palplanșe metalice și dispozitiv de bătut palplanșe, tractoare cu remorcă, sisteme de iluminat pe timp de noapte, motostivuitor, laborator mobil, trailere poluare, sistem raclaj, sistem river cat pentru măsurare viteză/debit etc.

Centrul de Coordonare a Intervențiilor va fi la Cluj-Napoca, la sediul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa.

În cadrul dispeceratului de gospodarire a apelor vor fi transmise on-line toate informațiile/datele de la stațiile hidrometrice, baraje, derivații, urmând a fi realizate aplicații/soft-uri electronice care să permită monitorizarea, coordonarea și controlul intervențiilor în situații de urgență generate de inundații si poluări accidentale.

Lucrările de infrastructură propuse, echipamentele și dotările vor fi instalate în puncte distincte pe întreg teritoriul românesc, în toate cele 11 Bazine Hidrografice: Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Siret, Prut-Bârlad și Dobrogea-Litoral.

Proiectul are o valoare de 63 milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene, iar restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat.
Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.

Obiectivul general al proiectului WATMAN este de a contribui la managementul sustenabil al resurselor de apă în majoritatea zonelor, prin implementarea măsurilor structurale şi nestructurale şi de a ajuta la realizarea obiectivelor POS Mediu, în vederea reducerii incidenţei dezastrelor naturale ce afectează populaţia României.

Printre obiectivele specifice socio – economice regăsim: întărirea capacității de intervenție în caz de inundații a A.N. ”Apele Române”, dar și îmbunătățirea sistemului de alarmare și avertizare a populației din zonele afectate de inundații și reducerea timpului de reacție, în vederea prevenirii efectelor inundațiilor.

Proiectul îndeplinește obiectivul global al POS Mediu de protecție și îmbunătățire a calității mediului, precum şi a standardelor de viaţă în România, urmărindu-se conformarea cu prevederile acquis-ului de mediu.

Implementarea proiectului va avea un impact pozitiv considerabil asupra populației prin faptul că aproximativ 1,5 milioane de locuitori din zonele vulnerabile vor beneficia de informații, în timp real, privind evoluția și gestionarea fenomenelor hidrologice extreme, iar riscul de producere a acestora va fi diminuat cu 7% la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More