Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Centrul Terapeutic pentru Femei a fost inaugurat la Penitenciarul Gherla. La eveniment a participat și Ministrul Justiției Raluca Prună – FOTO/VIDEO

0 254

Ministrul Justiției, Raluca Prună, și ambasadorul Regatului Norvegiei la București, Tove Bruvik Westberg, au inaugurat luni, 26 septembrie 2016, Centrul Terapeutic pentru Femei din cadrul Penitenciarului Gherla.

După vizitarea centrului, Raluca Prună a declarat: „Am încredere că serviciile centrului vizitat astăzi vor ajuta persoanele private de libertate să se reintegreze cu adevărat în societate la finalul executării pedepsei. Încurajez Administrația Națională a Penitenciarelor să continue dezvoltarea unor centre similare, la nivelul întregului sistem penitenciar, precum și în alte domenii, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor persoanelor deținute. Sunt convinsă că, prin activitatea depusă, Centrul Terapeutic pentru Femei Gherla va deveni un pol de expertiză și bune practici, utile întregii societăți”.

La finalul vizitei, Tove Bruvik Westberg a declarat: „România și Norvegia au o colaborare extinsă în domeniul serviciilor corecționale. Centrul pentru femei aflate în detenție, inaugurat astăzi la Gherla, este un excelent exemplu al colaborării bilaterale și al transferului de cunoștințe. Am fost încântată să aflu de la reprezentanții penitenciarului Bredtveit din Norvegia, prezenți astăzi aici, despre contactele și experiențele valoroase stabilite și împărtășite între diverse instituții și organizații din țările noastre. Am încredere că eforturile tuturor celor implicați în înființarea acestui centru vor contribui la scopul final al acestei inițiative – reintegrarea socială a fostelor deținute.”

Centrul Terapeutic pentru Femei Gherla are ca scop acordarea de asistență persoanelor private de libertate în vederea dobândirii și exersării a noi abilități și responsabilități sociale, încurajând implicarea și participarea fiecărei deținute la propriul proces de reabilitare. Într-o unitate ultramodernă, cu 60 de spații de cazare, sunt oferite o gamă largă de servicii, cum ar fi asistarea femeilor cu tulburări de personalitate, depresie și anxietate, servicii de consiliere individuală și de grup, psihoterapie, ateliere educative specializate, precum și activități recreaționale.

Centrul a fost realizat prin intermediul unui grant, acordat de Norvegia, în valoare de 1.232.437 Euro. Asistența financiară norvegiană, oferită prin Granturile Norvegiene 2009-2014, reprezintă o sursă nerambursabilă importantă pentru susținerea nevoilor de dezvoltare a sistemului judiciar, cu un total de 20 de milioane de euro acordate după aderarea la Uniunea Europeană. Această asistență financiară face parte dintr-un program mai amplu prin care Norvegia contribuie la dezvoltarea socială și economică în Europa.

Totodată, ministrul Justiției a vizitat Spitalul Penitenciar Dej care asigură asistență medicală pentru afecțiuni acute în următoarele specialități: medicina internă, boli cronice și geriatrie, cardiologie, chirurgie generală, oftalmologie, ORL, anestezie-terapie intensivă. Spitalul a fost înființat în anul 1997; în prezent, are o capacitate de 130 de locuri și asigură custodia medicală a persoanelor private de libertate (bărbați) din toate categoriile penale.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More