Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

”Cerere în căsătorie” într-o șură! Cultură’n șură ajunge la a III-a ediție

0 338

afis culturan sura

Pentru al treilea an consecutiv, caravana teatrală Cultură’n șură se pregătește să străbată satele cu un nou spectacol. ”Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, în regia lui Victor Olăhuț va fi vizionat în premieră de localnicii din comunele Năpradea, Surduc, Marca, Cuzăplac și Hida în perioada 15-19 august 2015.

Distribuția spectacolului este formată din actorii Florentina Năstase, de la Teatrul ”Toma Caragiu” din Ploiești, George Constatinescu – Teatrul de Artă București și Valentin Cristian Terente de la Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila.

Caravana teatrală va parcurge următorul traseu:
Sâmbătă, 15 august – satul Cheud din comuna Năpradea, în șură la Rodica Birta, fata lui Vasile a lu Șoarecele
Duminică, 16 august – Tihău, comuna Năpradea, la badea Vasile al Filerului
Luni, 17 august – în comuna Marca, la Mărioara Neaghii
Marți, 18 august – la Firuța Pavlenko din satul Tămașa, comuna Cuzăplac
Miercuri, 19 august – la badea Florea a lu Juvri din comuna Hida

Evenimentul este programat de la ora 21:30 și sunt așteptați atât membrii comunităților în care se va juca spectacolul, cât și localnicii din satele învecinate.

Cultură’n șură este un proiect ce își propune să reintroducă pe harta culturală un segment din populație care a fost pe nedrept și îndelung marginalizat de instituțiile de gen, respectiv populația de la sat, oferindu-i un produs artistic la care cu greu are acces în mod normal: un spectacol de teatru profesionist. Inițiat de regizorul Victor Olăhuț, care este și managerul proiectului, Cultură’n șură beneficiază de susținerea financiară și logistică a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, prin directorul său, Daniel Săuca. Din echipa de implementare mai fac parte dramaturgul Flavius Lucăcel și actrița Florentina Năstase.

Aflat la cea de a III-a ediție, proiectul s-a bucurat de un deosebit interes din partea comunităților în care s-a desfășurat până acum, la fiecare reprezentație teatrală participând circa 250 de spectatori atât din satele gazdă cât și din cele învecinate. Ca element inedit, anul acesta firma de transport CentoTrans va pune la dispoziția clujenilor care îndrăgesc proiectul un autocar ce îi va duce în comuna Hida, pentru reprezentația din 19 august.

În Cheud, la cea de a doua ediție, Rodica Birta, fata lu’ Vasile a lu’ Șoarecele, a găzduit spectacolul ”Fisura” de Flavius Lucăcel. Ea povestește cu emoție experiența pe care a trăit-o alături de consătenii săi: ”Nu mult după ora 21 au început să apară primii spectatori, sfioși se apropiau de curtea mea care îi aștepta cu porțile deschise. Și au venit cu toții, în număr atât de mare încât nu mi-a venit să cred. De la copii în cărucior până la oameni de peste 80 de ani, toți fiind primiți cu mare entuziasm de către întreaga echipă și îndemnați să intre să își ocupe locurile cele mai bune.”
Cultură’n șură este un proiect finanțat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și realizat cu sprijinul primăriilor comunelor Hida, Marca, Surduc, Năpradea. Parteneri: Fundația Românească pentru Artă și Informație, Teatrul de Artă din București, CentoTrans.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More