Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Certificatul energetic: află ce este, cum îl poți obține și cât timp este valabil

0 2.718

Certificatul de performanță energetică este documentul oficial în care sunt înglobate detalii despre eficiența energetică a construcțiilor, încadrând imobilele într-una din cele 7 clase energetice.

Certificatul de performanță energetică este documentul oficial în care sunt înglobate detalii despre eficiența energetică a construcțiilor, încadrând imobilele într-una din cele 7 clase energetice. El reprezintă „oglinda” consumului de energie din clădire.

Este vorba despre un act obligatoriu, necesar pentru a putea încheia contracte de vânzare/cumpărare în condițiile legii (altfel pot fi atacate în instanță și anulate), dar și pentru a închiria spațiile pe care le dețin.

De asemenea, el este necesar la recepția finală a clădirilor.

Documentul are o valabilitate de 10 ani. Dacă veți moderniza imobilul, schimbând performanța lui energetică, aveți posibilitatea să solicitați un nou act. Astfel, construcția dumneavoastră poate fi încadrată într-o clasă energetică mai bună.

Cum se poate obține certificatul energetic?

Pentru început, proprietarii de imobile, indiferent dacă este vorba despre locuințe unifamiliale, clădiri de birouri sau alte tipuri de spații, trebuie să pregătească o serie de acte ale clădirii, din care auditorul energetic atestat să extragă o parte din informații necesare.

Specialistul vă va spune care sunt actele necesare eliberării certificatului energetic.

Ulterior, auditorul energetic atestat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) va face o vizită la fața locului pentru măsurători.

Specialistul va completa informațiile obținute din actele construcției cu măsurători și observații, adunând astfel toate datele necesare efectuării calculelor de specialitate.

Care sunt categoriile de imobile pentru care certificatele energetice sunt obligatorii?

Proprietarii de imobile ar trebui să știe care sunt categoriile pentru care, conform Legii 273/2005 și Legii 159/2013 au nevoie de astfel de documente:

  • hoteluri;
  • spitale;
  • blocuri destinate locuințelor;
  • restaurante;
  • clădiri în care se desfășoară activități de comerț;
  • clădiri în care se desfășoară activități sportive;
  • locuințe unifamiliale (case/vile) etc.

Cea mai bună sursă de informații pentru nelămurirea tuturor neclarităților dumneavoastră sunt auditorii.

Informații utile despre certificatul de performanță energetică

În cazul imobilelor în care se desfășoară activități cu publicul, proprietarii sunt obligați prin lege să afișeze într-un loc vizibil certificatul energetic.

În caz contrar, sunt pasibili de amenzi, care sunt cuprinse între 1250 și 2500 de lei.

Cât despre contractele de vânzare/cumpărare, dosarele realizate în astfel de situații trebuie, de asemenea, să conțină certificatele energetice, pentru că altfel aceste contracte pot fi atacate în instanță și declarate nule.

Cum poate fi îmbunătățită clasa energetică pentru un imobil?

Certificatele sunt valabile 10 ani de la emitere, dar aveți posibilitatea încadrării construcției într-o clasă energetică mai bună modernizându-vă clădirea și solicitând un nou act.

Întregul proces de certificare se va relua în întregime, la final emițându-se noul act.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More