Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cimitir descoperit in centrul orasului Dej. Sute de schelete au iesit la iveala FOTO/VIDEO

0 788

someseanul-Biserica Reformata Dej

Reabilitarea zidului Bisericii Reformate din centrul municipiului Dej a dus la descoperirea unui adevarat cimitir. Sute de schelete au iesit la iveala in aceasta dimineata, dupa sapaturile efectuate de muncitori.

Se pare ca este vorba despre o groapa comuna, in care, cu sute de ani in urma au fost aruncate aproape 300 de cadavre.

Constantin Albinetz, directorul Muzeului Municipal Dej, spune ca descoperirea unui astfel de cimitir nu este un lucru neobisnuit, avand in vedere ca in trecut aproape orice biserica avea in imediata apropiere un cimitir. Acesta spune ca acea groapa comuna ar fi putut avea originea inca din anul 1602, cand Dejul a fost atacat de generalul Basta, iar armata acestuia a ucis aproape intreaga populatie.

O alta varianta ar fi ca groapa comuna ar cuprinde cadavrele unor oameni ucisi de epidemiile de ciuma din anii 1719 sau 1742-1743, cand sute de locuitori si-au pierdut viata si au fost ingropati la gramada, in gropi comune.

Oasele ies la iveala din pamant, aproximativ la doi metri adancime sub curtea bisericii. Dupa sutele de ani in care au stat acolo, scheletele s-au tasat si s-au cimentat, ajungand acum ca stratul de pamant care le cuprinde sa nu fie mai inalt de 40 de centimetri. Albinetz mai spune ca avand in vedere grosimea stratului si faptul ca s-ar putea intinde la 4-5 metri sub biserica, acolo s-ar putea afla aproape 300 de schelete. Din acestea, de-a lungul timpului s-au pastrat doar oasele mai puternice, de la maini si picioare si craniile, in timp ce oasele mai mici s-au sfaramat.

http://www.youtube.com/watch?v=oDwkT9ls7XM

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More