Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cimitirele din Dej au prins viață noaptea trecută. Mii de luminițe au vegheat mormintele dejenilor

0 676

Cimitirele din Dej și din împrejurimi au oferit, în această seară, un adevărat spectacol de lumini și umbre, imagine întregită de miile de flori colorate așezate cu dragoste pe mormintele celor dragi.

Cimitirul Dealul Florilor din Dej, dar și Cimitirul Central, au fost însuflețite de sute de persoane care au roit pe tot parcursul zilei și al serii printre mormintele celor regretați. Odată cu lăsarea serii, cimitirele au prins viață prin miile de lumânări care răspândeau lumină și puțină căldură, iar buchetele de flori așezate cu drag pe morminte au întregit spectacolul prin culoare.

Dejenii s-au adunat în jurul mormintelor, pentru a spune o rugăciune, pentru a se gândi la cei dragi trecuți în neființă și pentru a povesti întâmplări mai mult sau mai puțin amuzante despre cei pe care-i omagiază.

Încărcați cu brațe de flori și lumânări sau candele, dejenii au luat cu asalt cimitirele încă de zilele trecute, profitând de faptul că a fost weekend. Cei care însă țin să respecte întocmai tradiția au ales tocmai această zi de 1 Noiembrie, numită și Ziua Morților, sau Ziua tuturor sfinților.

Semnificația Zilei Morţilor se regăsește în tradiţia Bisericii Romano-Catolice, însă aceasta a fost preluată în timp și de ortodocși, luterani, calvini sau unitarieni.

În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaților. Așa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morților.

De aici provine obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie în cimitir, de a duce flori și coronițe de flori, de a aprinde lumânări și a spune rugăciuni pentru sufletele morților.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More