Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cimitirul Bellu, în „portofoliul” unei firme profesioniste de servicii funerare din sectorul 4

0 135

O firma profesionista de servicii funerare din sectorul 4, asa cum este Casa Bucur, colaboreaza cu toate cimitirele si bisericile importante din zona.

O firma profesionista de servicii funerare din sectorul 4, asa cum este Casa Bucur, colaboreaza cu toate cimitirele si bisericile importante din zona. Astfel, avand aria de activitate delimitata de cartierele Giurgiului, Berceni, Oltenitei, Tineretului si Vacaresti, aceasta casa de pompe funebre nu putea ignora Cimitirul Bellu, cel mai cunoscut loc de odihna vesnica din Bucuresti. Cimitirul Evreiesc, Eternitatea, Berceni, Eroii Revolutiei, Evanghelic Lutheran, Progresul, Adormirea Maicii Domnului si Metalurgiei sunt celelalte cu care colaboreaza Casa Bucur. Cat despre bisericile din sectorul 4, se remarca Biserica Sfantul Spiridon Vechi, situata in Bd. Natiunilor Unite nr. 5-7.

Revenind insa la Cimitirul Bellu, acesta este cunoscut oficial sub denumirea de Serban Voda, dupa soseaua pe care se afla (Calea Serban Voda nr. 249). Situat la intersectia cu Soseaua Giurgiului, Oltenitei si Viilor, mai exact in Piata Eroii Revolutiei, acest cimitir din oferta companiei de servicii funerare sector 4 este locul de odihna a numeroase personalitati politice si culturale romanesti.

Nu ne-ar ajunge intreg spatiul disponibil pentru a-i enumera pe toti, insa ii amintim doar pe George Bacovia, Radu Beligan, Ion Besoiu, Ion Luca Caragiale, Toma Caragiu, Henri Coanda, Ion Dolanescu, Mihai Eminescu, Spiru Haret, Nicolae Iorga, Titu Maiorescu, Amza Pellea si Laura Stoica.

Acest cimitir cu care colaboreaza firma de servicii funerare din sectorul 4 este printre cele mai vechi din Bucuresti, constructia sa incepand in anul 1852. Pana atunci, majoritatea bucurestenilor isi ingropau rudele trecute in nefiinta direct in curtile bisericilor. Terenul pe care s-a construit acest cimitir apartinea baronului Barbu Bellu, ministrul Cultelor si Justitiei de la acea vreme. Anterior, pe cele 15 hectare, isi avea locul o uriasa gradina de portocali. Dupa ce baronul Bellu a fost de acord cu donarea terenului, arhitectul Alexandru Orascu a inceput planurile pentru ridicarea capelei, al carei interior a fost pictat de Constantin Lecca.

Astazi, au loc sute de inmormantari anual la Cimitirul Bellu, majoritatea organizate de firma de servicii funerare din sectorul 4. Totusi, prima inhumare s-a consemnat in anul 1856. Trei ani mai tarziu, guvernul da unda verde mutarii celor inmormantati in oras in acest cimitir, iar din anul 1862 acesta trece sub aripa municipalitatii bucurestene. Printre primele personalitati care au ales acest loc pentru odihna vesnica a celor dragi s-au numarat C. A. Rosetti (pentru fiica sa, Elena) si Cezar Bolliac (pentru sotia sa, Aristita).

In acelasi an 1862, a inceput constructia unei noi capele, construite in stilul catedralei din Karlsbad (Cehia). Aceasta a fost pictata initial de Mihail Popp, iar apoi de celebrul Arthur Verona. In perioada respectiva, Bellu avea o suprafata de 17 hectare. In prezent, cimitirul cu care colaboreaza firma de servicii funerare din sectorul 4 a ajuns la 28 de hectare.

Pe langa inmormantarile organizate de casa de servicii funerare din sectorul 4, Cimitirul Bellu se remarca si datorita Aleii Artistilor, perimetrul unde sunt ingropate diverse personalitati din lumea teatrului si muzicii din Romania. Ansamblul „Cimitirul Serban Voda – Bellu” este inscris in Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul Bucuresti, la numarul 22438. Bellu poate fi vizitat zilnic, intre orele 10:00 si 20:00.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More