Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cimitirul Vesel din Săpânța, una dintre cele mai căutate destinații turistice din Maramureș

0 105

Cimitirul Vesel din comuna Săpânța se numără printre cele mai vizitate obiective turistice din județul Maramureș în sezonul estival, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, președintele ANTREC Maramureș, Livia Sima.

‘Cimitirul Vesel din Săpânța e una dintre cele mai căutate destinații de vacanță din județul Maramureș. Anual, dar îndeosebi pe durata verii (iunie-iulie-august), mii de turiști români și străini ajung în comuna Săpânța pentru a admira crucile și epitafurile (versurile populare) care iau în derâdere moartea sau povestesc în versuri simple fragmente din viața celui decedat. Turiștii sunt curioși să afle cum viața celui decedat poate să mai prezinte o urmă de interes pentru cei vii, însă pe lângă umorul savuros al unor epitafuri se disting adevărate învățături morale pentru cei care au răbdare să le citească. N-aș vrea să greșesc, dar cred că e singurul cimitir din România din care vizitatorul iese cu zâmbetul pe buze după ce a citit cele mai năstrușnice versuri populare”, a spus Livia Sima.

Localnicii din comuna Săpânța au dezvoltat o mică rețea locală de pensiuni, iar meșterii populari încearcă să-și valorifice bunurile create în ateliere, chiar în vecinătatea cimitirului, în mici magazine construite din lemn.

‘Meșterii popularii oferă celor care ajung în Săpânța un suvenir care să le aducă aminte de locul vizitat, dar și obiecte de uz casnic, îndeosebi decorațiuni interioare, covoare vegetale și cergi din lână. Un număr mic de locuitori sunt implicați într-o rețea locală de pensiuni care oferă cazare și masă celor care intenționează să petreacă mai multe zile în localitate. Din nefericire, Cimitirul Vesel e un brand turistic prea puțin exploatat ca și destinație de operatorii din turism locali și naționali. Locul e unul foarte cunoscut, dar departe de beneficiile care i le-ar putea aducea notorietatea”, a spus Livia Sima.

Primele cruci cu epitaf din Cimitirul Vesel ar fi fost puse de meșterul Ioan Stan Pătraș prin anul 1935, celebritatea locului crescând începând cu anul 1960.

În urmă cu șapte ani, irlandezul Peter Hurley, stabilit în România, a demarat un festival al tradițiilor populare dedicat Săpânței care din acest an este finanțat de CJ Maramureș, urmând să aibă loc în prima decadă a lunii august.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More