Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cinci români au murit în explozia de la o uzină chimică din Cehia – VIDEO

0 472

Cinci români se numără printre cele şase persoane care au murit în explozia de la o uzină chimică din Cehia. Preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă transmit mesaje de condoleanţe şi cer demersuri de urgenţă pentru familiile victimelor.

Cinci dintre cele şase persoane care au murit în explozia produsă joi la o uzină chimică din Cehia au fost identificate ca fiind români, conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă au transmis, vineri dimineaţă, mesaje de condoleanţe şi spun au solicitat să fie făcute de urgenţă toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor să primească asistenţa de care au nevoie.

Explozia s-a produs în timpul operaţiunii de golire a unui rezervor de combustibil şi aditivi din rafinăria aflată la 30 de kilometri la nord de Praga. Victimele nu făceau parte din personalul rafinăriei, ci lucrau pentru firme angajate să pregătească închiderea instalaţiilor, pentru ample lucrări de modernizare.

Autorităţile au mobilizat cinci unităţi de salvare şi două elicoptere.

Rafinăria este deţinută de o companie poloneză şi împarte aceeaşi platformă industrială cu o uzină petrochimică. Localnicii s-au temut de eventuale scurgeri de substanţe toxice, dar experţii au confirmat că nu există niciun pericol.

Ancheta asupra cauzelor accidentului ar putea dura câteva luni. Presa cehă crede că ar putea fi vorba fie de aprinderea spontană a gazelor rămase în rezervor, fie de neglijenţă sau de nerespectarea procedurii de golire.

Potrivit datelor obţinute de către reprezentanţii ambasadei României în Cehia de la autorităţile locale, trei din cele şase persoane decedate în urma accidentului au fost identificate ca fiind cetăţeni români, iar consulul din cadrul Ambasadei României la Praga a mers în localitatea respectivă pentru a solicita autorităţilor competente detalii suplimentare şi pentru a acorda asistenţă de specialitate.

MAE mai spune că misiunea diplomatică a făcut demersurile necesare pentru identificarea şi notificarea familiilor cetăţenilor români decedaţi, iar ancheta autorităţilor locale cu privire la acest incident este în curs de desfăşurare.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă au transmis mesaje de condoleanţe familiilor celor trei români, potrivit news.ro.

„Preşedintele Klaus Iohannis îşi exprimă profundul regret că cetăţeni români au căzut victime ale acestui accident. Preşedintele României transmite condoleanţe şi este alături de familiile îndurerate ale tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în acest tragic accident şi urează însănătoşire grabnică celor răniţi”, arată Administraţia prezidenţială, precizând că preşedintele Iohannis a solicitat autorităţilor române să facă de urgenţă toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor cetăţeni români să primească asistenţa de care au nevoie.

La rândul său, premierul spune că este în permanentă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe, care a luat imediat toate măsurile de urgenţă. „Am aflat cu durere despre accidentul produs la o uzină chimică din Cehia, în urma căruia şi-au pierdut viaţa mai multe persoane, între care şi cetăţeni români. Transmit întreaga mea compasiune şi solidaritate familiilor îndurerate. Sunt în permanentă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe, care a luat imediat toate măsurile de urgenţă şi a făcut toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor cetăţenilor români să primească asistenţa consulară de care au nevoie”, a transmis, vineri dimineaţă, premierul Viorica Dăncilă.

Şase persoane şi-au pierdut viaţa, joi, în urma unei explozii produse la o uzină chimică din localitatea Kralupy nad Vltavou, situată la aproximativ 30 de kilometri nord de Praga.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More