Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cine câștigă și cine pierde din noua aritmetică electorală a județului Cluj. Dejul ar putea avea în premieră doi deputați

0 77

Resetarea jocului electoral prin renunțarea la colegiile uninominale și revenirea la sistemul de candidați pe liste de partid, a schimbat raportul de forțe între centrul de județ și comunitățile locale din partidele politice.

În mod tradițional, în perioada în care parlamentarii erau aleși pe colegii uninominale, existau câteva mari zone: Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Turda, Câmpia Turzii și Huedin cu zona de munte. În realitate, însă, Gherla și Huedinul nu au reușit să conteze foarte mult în ecuația puterii, deoarece în colegiile uninominale din aceste zone erau trimiși să candideze politicieni din centrul administrativ al județului. Uneori, așa cum a fost cazul deputatului în exercițiu de Gherla, Radu Zlati, candidatul era ”parașutat” în colegiu prin grația conducerii din București a partidului.

Drept urmare, politicienii localnici reușeau să se impună în zonele Turda, Câmpia Turzii și Dej, cel puțin la nivelul colegiilor de deputați, iar mandatele de senatori au fost atribuite unor politicieni care locuiesc și activează în Cluj-Napoca. Nu contează faptul că un politician este originar dintr-o anumită comunitate, dar este relevant criteriul domiciliului și cel al activității efective.

Renunțarea la sistemul colegiilor uninominale și revenirea la sistemul de liste a dus la un nou echilibru politic.

Zona care are cel mai mult de câștigat este Dejul

Din acest echilibru, are de pierdut Turda și Câmpia Turzii, pentru următoarele considerente – la alegerile de acum patru ani, au fost aleși deputați doi politicieni locali bine profilați. Amândoi au fost viceprimari în cele două municipii. Este vorba de Mircea Irimie, ales din partea PDL, la Turda, și de Ioan Moldovan, ales din partea PPDD, în Câmpia Turzii. Cei doi deputați au intrat în PC, partid care a fuzionat cu PLR și a format ALDE. În noua formațiune ei s-au întâlnit cu deputatul Steluța Cătăniciu, fostă membră a PD, care a fost aleasă în 2012 pe lista PNL și apoi a trecut la PLR. Între politicienii care proveneau din fostul PC și cei care proveneau din fostul PLR s-a iscat o luptă surdă de putere, câștigată fără drept de apel de tabăra PLR. Steluța Cătăniciu a reușit să îl tragă pe linie moartă pe fostul secretar de stat Leonard Horvath, apoi a urmat scoaterea din joc a deputatului de Câmpia Turzii, Ioan Moldovan, care a pierdut dreptul de a candida pentru un nou mandat din cauza incompatibilității. În cele din urmă, a fost eliminat de pe listele ALDE  și deputatul Mircea Irimie. În acest moment, singura șansă a alegătorilor din zona Turda – Câmpia Turzii de a fi reprezentați în Parlament este ca PNL Cluj să ajungă la cinci mandate de deputat, pentru că fostul primar din Turda, Tudor Ștefănie, ocupă locul cinci pe lista de candidați.

Cea mai avantajată comunitate de reașezarea echilibrului politic este Dejul.

În mod tradițional, această comunitate era reprezentată de un deputat.

Pentru prima oară în istoria recentă, însă, Dejul are șansa să aibă doi parlamentari. Și aceasta pentru că actualul deputat PSD, Cornel Itu, care se află pe locul doi pe lista candidaților social-democrați din județul Cluj, va obține cert un nou mandat. Cel de-al doilea deputat, cu şanse reale, ar urma să fie actualul vicepreședinte al Consiliului Județean, Marius Mînzat, care ocupă locul patru pe lista candidaților PNL pentru Camera Deputaților.

 Pentru ca Dejul să își dubleze reprezentarea parlamentară, locuitorii municipiului trebuie să facă două lucruri. Primul: să meargă la vot. Iar cel de-al doilea este ca votul lor sa fie exercitat eficient în acest sens.

Dacă, în orice condiții, Cornel Itu are mandatul asigurat datorită locului ocupat pe lista candidaților PSD, Marius Mînzat trebuie să mobilizeze alegătorii, să îi convingă pe cât mai mulți votanți  în privința acestei oportunități istorice.

Accederea sa în Parlament ar reprezenta situația ideală pentru Dej deoarece, în urma rezultatului alegerilor din 11 decembrie 2016, municipiul Dej va avea un deputat ales, la putere, care va promova  proiectele comunității locale, şi va avea un deputat ales, în opoziție,care  va sancționa proiectele ineficiente pentru dejeni.

Sursa articol: ClujToday.ro

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More