Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cine sunt cei patru traficanți care cultivau droguri lângă Someș

2 4.544

Patru persoane au fost reținute și apoi arestate preventiv în urma unor percheziții care au avut loc miercuri seara în Dej și localități din Bistrița-Năsăud. Oamenii legii au descoperit cantități impresionante de droguri (cannabis), dar și o cultură de plante de cannabis lângă râul Someș.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistrița – Năsăud împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul SCCO Bistrița – Năsăud și BCCO Cluj au efectuat un număr de 4 percheziţii domiciliare la locuinţele a 4 persoane, cu vârste cuprinse între 30 și 58 de ani, din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În fapt s-a reținut că, în cursul anului 2019, inculpatul Matiș Mihai Sorin a înființat, pe malul estic al râului Ilişua din județul Bistrița – Năsăud, două culturi de plante de cannabis, ajunse la maturitate cu înălţimi de 1,50 – 4 metri, în vederea obținerii din acestea, după recoltare şi prelucrare, a drogului de risc cannabis, care ulterior urma să fie comercializat.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut faptul că, la data de 30.09.2019, inculpatul Matiș Mihai Sorin împreuna cu inculpatul Săplăcan Doru Remus au procedat la recoltarea parțială a culturii de cannabis, pe care au transportat-o la locuințele acestora.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, la locuințele celor doi inculpați au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 181 de plante de cannabis în diferite stadii de creștere constituite în 5 culturi outdoor, reprezentând aproximativ 84 de kilograme de masă verde. Totodată, au fost ridicate aproximativ 40 de kilograme de masă vegetală semiuscată, 1,15 kilograme de masă vegetală uscată și aproximativ 5 kilograme de macerat de cannabis.

De asemenea, au fost identificate un laborator indoor pentru creșterea plantelor de cannabis, o instalație pentru distilarea maceratului de cannabis și obținerea de ulei de cannabis, manuale de utilizare a instalațiilor, un uscător pentru plate de cannabis, cutii de fertilizatori, răsadniță, aparat de vidat și lipit, folii, grindere, telefoane mobile, înscrisuri cu valoare probatorie, precum și suma de 15.000 lei.

În cauză s-a stabilit faptul că, la săvârșirea faptelor a participat și inculpatul Gotthard Istvan-Robert împreună cu inculpatul Mureșan Radu Mircea.

La data de 02.10.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistrița – Năsăud au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților Matiș Mihai Sorin, Săplăcan Doru Remus, Gotthard Istvan-Robert și Mureșan Radu Mircea, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În data de 3 octombrie, instanța a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile față de cei patru bărbați.

”Solutia pe scurt: În temeiul disp. art. 226 Cod Procedură Penală rap. la art. 202 al.1, 2,3, 4 lit. e şi art.223 al.2 Cod Procedură Penală admite propunerea formulată de procurorul din cadrul D.I.I.C.O.T.-Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud şi în consecinţă:

– dispune arestarea preventivă a inculpatului Matiș Mihai Sorin, (domiciliat în Dej, strada Mărășești), cetăţean român, fără antecedente penale, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc prev. de art. 2 al.1 din Legea nr. 143/2000 pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 03.10.2019 până la data de 01.11.2019 inclusiv.

– dispune arestarea preventivă a inculpatului Mureșan Radu Mircea, fără antecedente penale, cercetat pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de droguri de risc prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, respectiv prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod Penal ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod Penal pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 03.10.2019 până la data de 01.11.2019 inclusiv.

– dispune arestarea preventivă a inculpatului Săplăcan Doru Remus, (născut în mun. Dej, jud. Cluj, domiciliat în com. Uriu, sat Cristeștii Ciceului), fără antecedente penale, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc prev. de art. 2 al.1 din Legea nr. 143/2000 pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 03.10.2019 până la data de 01.11.2019 inclusiv.

– dispune arestarea preventivă a inculpatului Gotthard Istvan-Robert (născut în mun. Cluj-Napoca, jud. CJ, domiciliat în Cluj-Napoca), fără antecedente penale, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc prev. de art. 2 al.1 din Legea nr. 143/2000 pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 03.10.2019 până la data de 01.11.2019 inclusiv.

În baza art. 275 alin. 3 Cod Procedură Penală cheltuielile legate de soluţionarea prezentei cereri rămân în sarcina statului. Onorariile apărătorilor din oficiu O L, S M, O O, O I-A, în cuantum de câte 313 lei se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare cu inculpaţii şi de la comunicare cu procurorul. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 03.10.2019, orele 18,40”.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Matiş Mihai spune

    Suacilor de ce mi-ați dat numele in stire. Numai inițialele se dau. Dacă vă dau in judecată

  2. Anonim spune

    Am să vorbesc cu avocatul să vă dea în judecată. Nesimțițilorfără scrupule

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More