Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Circ pe banii publici la Dej. Telenovela validării consilierului Traian Mureșan se mută din nou în instanță

0 81

someseanul-sedinta consiliu local dej Traian Muresan

Consiliul Local Dej și primarul Costan Morar au fost acționați din nou în instanță de către fostul consilier local Traian Mureșan, cel a cărui validare în actualul Consiliu Local Dej a devenit o telenovelă cu mai multe episoade.

Telenovelă consumată pe și din bani publici, a cărei scenarist pare a fi ori beat, ori rău intenționat. Circul a început încă de după alegerile locale din 2012, când Traian Mureșan a candidat pe prima poziție pe lista Partidului Noua Generație. Doar că, la vremea respectivă, Traian Mureșan era incompatibil pentru funcția de consilier local, conform sentinței Curții Supreme de Justiție din 2010, la sesizarea Agenției Naționale de Integritate.

Prin urmare, la ședința festivă de validare a mandatelor de consilieri locali, comisia de validare a anunțat că toți consilierii au fost validați, cu excepția lui Mureșan Traian, locul acestuia în Consiliul Local Dej fiind luat de următorul candidat de pe lista PNG, Sebastian Lazin, care a și fost validat.

În decembrie 2012, Traian Mureșan, care a dat în judecată Consiliul Local Dej și consilierii locali alături de primarul Costan Morar, a obținut o decizie favorabilă, în instanță, iar Tribunalul Cluj a decis ca mandatul acestuia să fie validat, sentința fiind definitivă și irevocabilă.

Această sentință a fost comunicată Primăriei Dej în ianuarie 2013, fiind însă prezentată în fața consilierilor locali dejeni mult mai târziu, abia în luna noiembrie.

Pentru nepunerea în aplicarea acestei sentințe a Tribunalului Cluj, prin care se obliga Consiliul Local Dej să valideze mandatul de consilier local a lui Traian Mureșan, acesta a deschis și o acțiune penală, care este în prezent în faza de cercetare.

În același timp, Traian Mureșan a deschis și un proces civil, prin care solicita plata indemnizaţiei lunare de consilier local, în cuantum de 525 lei, începând cu data de 10.12.2013 până la data validării mandatului de consilier local al reclamantului. Însă acest proces a fost pierdut de fostul consilier local printr-o decizie a Curții de Apel Cluj.

CITIȚI ȘI: FOTO/VIDEO – Ședință cu scântei a Consiliului Local Dej. Traian Mureșan a fost validat, însă nu a fost lăsat să depună și jurământul

Totuși, Traian Mureșan a deschis o nouă acțiune civilă, dosarul nr. 1028/117/2015, prin care solicită plata de daune cominatorii. Procesul, aflat pe rolul Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Cluj are ca obiect ”amendă pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti (art.24 din Legea nr.554/2004)”, iar pârâți sunt Consiliul Local al Municipiului Dej, Primarul Municipiului Dej și Municipiul Dej, ca unitate administrativ teritorială.

proces martie 2015 muresan traian consiliul local dej

Tocmai de aceea, azi, în cadrul unei ședințe de îndată a Consiliului Local Dej, aleșii locali au decis achiziționarea de servicii juridice de asistență și reprezentare în acest nou dosar.

În cadrul acestui proces, Traian Mureșan solicită ca pârâții să plătească peste 130.000 de lei, sumă ce reprezintă amenzi în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere în punerea în aplicare a sentinței Tribunalului cluj din decembrie 2012, de validare a mandatului de consilier local a lui Traian Mureșan.

Acesta a fost validat prin ședința Consiliului Local din 5 martie 2015, însă nu a fost lăsat să depună și jurământul, deoarece ”postul” este deja ocupat de Sebastian Lazin, care a refuzat să-și dea demisia.

 CITIȚI ȘI: Lazin a refuzat să-și dea demisia, iar Mureșan rămâne cu buza umflată și după ședința de azi a Consiliului Local Dej – VIDEO

Mai mult, se pare că nici demisia sau retragerea sprijinului politic al partidului lui Sebastian Lazin nu ar rezolva situația. Asta pentru că acesta a trecut în toamna anului trecut de la PNG la Partidul Mișcarea Populară, pe baza celebrei Ordonanțe 55, astfel că mandatul de consilier local ar fi acum al celor de la PMP și nu al celor de la PNG. Prin urmare, Traian Mureșan nu ar putea ocupa postul de consilier local pe mandatul deținut acum de PMP.

Tot azi, secretarul Primăriei Dej, Andron Covaciu, a anunțat că a purtat discuții telefonice la Prefectura Cluj pentru lămurirea acestei situații. Primăria Dej a solicitat Prefecturii Cluj comunicarea unor direcții și sugestii pentru depășirea acestei situații încurcate, dar reprezentanții Guvernului în teritoriu nu au răspuns solicitării în termenul de 30 de zile prevăzut de lege. Astfel că s-au cerut lămuriri telefonice, răspunsul primit de la Prefectura Cluj fiind acela că instituția, la rândul ei, va cere lămuriri suplimentare de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Între timp, însă, cele două părți continuă lupta în tribunale, într-o telenovelă care pare fără de sfârșit, toată tevatura derulându-se pe banii publici.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More