Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Circuit al bisericilor de lemn din Transilvania de Nord, în pachetul turistic județean Maramureș

0 169

Proiectul „Circuitul bisericilor din lemn din Transilvania de Nord” este aproape de finalizare și, astfel, 16 biserici, dintre care opt aflate în patrimoniul UNESCO, vor fi puse în valoare în special pentru turiștii români și străini atrași de aceste obiective, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Zamfir Ciceu.

” Proiectul prevede punerea în valoarea a bunurilor de patrimoniu cultural arhaic, patrimoniu apreciat atât de localnici dar și de turiștii care vin special în Maramureș pentru a admira bisericile din lemn construite în urmă cu sute de ani. Investiția în valoare de peste 19 milioane de lei a însemnat reabilitarea căilor de acces și circulație către obiective, amenajarea de parcări pentru autocare, construcția unor alei pietonale, realizarea iluminatului stradal, ornamental și arhitectural, construcția unor centre de informare turistică, dar și alte utilități de interes public pentru ca turiștii să beneficieze de condiții decente când vizitează aceste obiective”, a afirmat președintele CJ Maramureș.

Cele 16 biserici de lemn din satele și comunele județului sunt admirate de turiști pentru aspectul arhitectonic, ineditul construcției și vechime.

„Unele bisericuțe din lemn au fost construite în urmă cu 300 — 400 de ani, fiecare biserică are o istorie aparate și a avut un rol important în viața comunității timp îndelungat. Partea bună e că bisericuțele au fost conservate, întreținute de localnici și se bucură de prețuirea turiștilor care încearcă să descopere frumusețea unor asemenea construcții din lemn, picturi pe pânză sau direct pe lemn, semeția sau simplitatea lor care te fac să călătorești într-un timp de mult uitat, un timp al unui Maramureș dispărut”, a precizat Zamfir Ciceu.

Recepția finală a lucrărilor la obiectivele turistice va avea loc la sfârșitul lunii iunie.

Bisericile din lemn, alături de alte obiective turistice — Muzeul Satului din Baia Mare, Sighetu Marmației, Muzeul de Mineralogie, trenul Mocănița — sunt principalele destinații aflate în atenția turiștilor români și străini.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More