Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cluj: 34 de percheziţii ale poliţiştilor într-un dosar de trafic de droguri

0 773

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, efectuează 34 de percheziţii domiciliare în judeţele Cluj, Argeş, Ilfov, în municipiul Bucureşti şi într-o unitate de penitenciar, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu substanţe dopante cu grad de mare risc, operaţiuni ilegale cu precursori de droguri, trafic internaţional cu substanţe dopante cu grad de mare risc, spălare de bani şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

„La data de 9 mai 2024, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, efectuează 34 de percheziţii domiciliare, în judeţele Cluj, Argeş, Ilfov, în municipiul Bucureşti şi într-o unitate de penitenciar, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu substanţe dopante cu grad de mare risc, operaţiuni ilegale cu precursori de droguri, trafic internaţional cu substanţe dopante cu grad de mare risc, spălare de bani şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Din cercetările efectuate a rezultat că, în cursul anului 2021, în judeţul Cluj, ar fi fost iniţiat şi s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, format din zece persoane, care ulterior şi-ar fi extins activitatea şi în judeţul Argeş, scopul fiind efectuarea de operaţiuni cu produse dopante cu grad de mare risc şi cu precursori de droguri, precum şi trafic internaţional cu produse dopante cu grad de mare risc”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de IPJ Cluj.

Potrivit sursei citate, liderul grupului ar fi asigurat organizarea, finanţarea, aprovizionarea cu materie primă şi utilaje (din China şi India), retribuţia membrilor, coordonarea şi controlul activităţilor infracţionale, iar membrii grupului infracţional din eşalonul de execuţie s-ar fi ocupat de transportul materiei prime la o fabrică clandestină, situată în judeţului Argeş, producerea substanţelor dopante cu grad de mare risc, depozitarea acestora, predarea către curieri şi încasarea sumelor de bani, aferente livrărilor efectuate.

Preluarea, gestionarea şi confirmarea comenzilor de substanţe ar fi fost realizată de persoanele cercetate prin utilizarea mai multor site-uri create în acest scop. Din datele rezultate în urma cercetărilor a reieşit că, prin intermediul mai multor societăţi controlate de membrii grupului, care ar fi avut contracte de prestări servicii cu firme de curierat, ar fi fost livrate peste 29.000 de colete conţinând astfel de substanţe pe teritoriul României, iar alte 200 au fost exportate în diferite ţări.

Alţi membri ar fi avut rolul de a falsifica contracte şi facturi, în scopul de a conferi o provenienţă legală sumelor de bani obţinute din trafic, de a pune la dispoziţie conturile bancare în vederea depunerii/transferului de sume de bani rezultate din activităţile infracţionale, de a depune şi transfera bani în aceste conturi, controlate şi utilizate de lider. Din investigaţiile efectuate a rezultat că suma spălată de grupul infracţional organizat ar fi de aproximativ 2,1 milioane de euro, se mai arată în comunicatul IPJ Cluj.

Cercetările întreprinse au mai relevat că, în decembrie 2023, alţi trei membrii (din aceeaşi familie) ar fi organizat procurarea, importul din Ungaria şi transportul în România a 50 de kilograme de substanţă psihoactivă (2-MMC), destinată comercializării, întreaga cantitate fiind depistată şi indisponibilizată pe parcursul unei acţiuni de prindere în flagrant delict.

Audierile se vor desfăşura la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română şi de Serviciul Tehnic al D.I.I.C.O.T.

Activităţile de cercetare s-au desfăşurat cu sprijinul poliţiştilor Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Cluj – Napoca. Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, ai experţilor criminalişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Serviciul Criminalistic, precum şi ai jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj şi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi ai inspectorilor din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Cluj

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More