Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cluj: Aprovizionarea cu apă din Lacul Tarniţa, oprită după ce au fost găsite medicamente expirate în apă. Reacția Companiei de Apă

0 269

Autorităţile din judeţul Cluj au decis sistarea aprovizionării cu apă din Lacul Tarniţa, după ce ce au fost găsite medicamente expirate în apă. În cauză a fost deschis un dosar penal pentru infectarea apei.

Lacul Tarnița este principala sursă de aprovizionare cu apă a orașului Cluj-Napoca, astfel că autoritățile au decis să oprească de urgență alimentarea, până la finalul anchetei.

Specialiștii de la Apele Române au strâns nouă saci de anticoncepționale, antibiotice și vitamine, medicamente care au fost inițial lăsate în cutii la marginea drumului, iar cei mai probabil, vântul le-a dus pe malul lacului, dar și în apă, potrivit Mediafax.

Gunoaiele au fost descoperite de pescari, care au anunțat și autoritățile. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru infracțiunea de infectare a apei și continuă cercetările pentru a afla cine este răspunzător de acest incident.

Potrivit directorului DSP Cluj, Mihai Moisescu, furnizarea apei continuă din Lacul Someșu-Cald și în acest moment nu există niciun risc de sănătate pentru populația din zonă, calitatea apei nefiind afectată.

Compania de Apă Someș informează că în cursul după-amiezii de marți 23 Februarie a.c. pe malul lacului Tarnița și parțial în apa lacului a fost descoperită o cantitate de medicamente, parțial în cutii de carton.

Personalul Companiei de Apă Someș S.A. a fost prezent la fața locului la scurt timp după depistarea medicamentelor.

Atât medicamentele de pe maluri cât și cantitatea mică ajunsă în apă erau in blistere, ambalajul original din plastic și folie de aluminiu, medicamentele propriu-zise neluând contact cu apa.

”Locurile în care cutiile cu medicamente au fost găsite sunt la 300-500 metri de turnul de captare a apei brute folosite pentru potabilizare din apropierea barajului, iar datorită volumului de peste 70 milioane de metri cubi de apă ai lacului Tarnița, șansele ca acea cantitate de medicamente, în blistere, care a ajuns în lac să afecteze calitatea apei brute au fost practic nule”, arată compania.

Totuși, ca măsura de precauție maximă, în cursul aceleiași după-amiezi, Compania de Apă Someș S.A. a comutat prelevarea apei brute pentru potabilizare de pe lacul Tarnița pe lacul Someșul Cald și a demarat prelevarea și efectuarea de analize atât ale apei brute din zona turnului de captare din apropierea barajului Tarnița, cât și de la intrarea în Stația de Tratare a apei Gilău.

”În cursul dimineții de miercuri, 24 Februarie, analizele au fost finalizate și au indicat că nici un parametru de calitate a apei nu a suferit modificări față de perioada anterioară, respectiv că absolut toți parametrii de calitate a apei se încadrau mult sub limitele legale.

În consecință, în urma asigurării lipsei oricărui risc privind calitatea apei brute folosite pentru potabilizare, în jurul orelor 11, în cursul dimineții de miercuri 24 Februarie, Compania a comutat prelevarea apei brute înapoi pe lacul Tarnița”, au precizat reprezentanții Companiei de Apă Someș.

Potrivit acestora, în nici un moment din această perioadă, calitatea apei potabile distribuită în Cluj-Napoca, Gherla, Dej și cele peste 150 de localități rurale deservite de Stația de tratare Gilău, nu a fost în pericol și este absolut sigură pentru consum.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More