Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cluj – Carte cu valoare istorică, furată din Biblioteca Academiei Române, recuperată de polițiști

0 129

În urma colaborării cu poliţiştii maghiari, poliţiştii clujeni au reuşit identificarea şi recuperarea unei cărţi din anul 1787, furată din incinta Bibliotecii Academiei Române – Filiala Cluj.

Potrivit celor de la IPJ Cluj, la data de 1 octombrie 2019, poliţiştii de investigații  criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj s-au sesizat din oficiu cu privire la furtul unei cărţi care datează din anul 1787.

Poliţiştii clujeni au identificat bunul cultural pe un site de licitaţii on-line maghiar, iar în urma probatoriului administrat a fost emis un ordin european de anchetă, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Așadar, prin intermediul cooperării internaţionale, organele judiciare din cadrul Poliţiei Budapesta au reuşit indisponibilizarea cărţii, care se afla la o casă de licitaţii din Budapesta. 

În cursul lunii iunie 2020, Inspectoratul de Poliţie al Budapestei a ridicat sechestrul asupra bunului cultural, astfel că, în luna august, Biblioteca Academiei Române a emis o împuternicire a poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, în vederea ridicării cărţii de la autorităţile judiciare maghiare. 

Ulterior, în perioada 10-12 august 2020 a fost constituită o delegaţie externă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, cu scopul desfăşurării unor activităţi de audiere, precum şi a ridicării bunului cultural.

La data de 17 august, cartea a fost predată reprezentanţilor Bibliotecii Academiei Române. 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More