Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

CLUJ – Cercetător științific al Academiei Române, fraudă cu fonduri europene

0 567

Un cercetător științific a fost trimis în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Potrivit Biroului de Presă al Direcției Naționale de Anticorupție, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui angajat al Academiei Române – Filiala Cluj, care, în calitate de cercetător științific și asistent manager în cadrul a două proiecte europene, ar fi săvârșit următoarele infracțiuni:

– participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, 

– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Astfel, transmit procurorii DNA, în cadrul a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile (”Științele socio-umaniste în contextul evoluției globalizate – dezvoltarea și implementarea programului de studii și cercetare postdoctorale” și ”Programe postdoctorale pentru dezvoltarea durabilă într-o societate bazată pe cunoaștere”), derulate în perioada 21 februarie 2012 – 23 februarie 2016, inculpatul ar fi coordonat o activitate infracțională care a avut drept scop obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și din bugetul național. 

Acesta, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri din bugetele alocate proiectelor, în calitate de asistent manager în ambele proiecte, ar fi dezvoltat un mecanism prin care au fost decontate în mod nelegal deplasări fără o justificare reală.

În acest sens ar fi menționat în rapoartele întocmite activități care nu erau prestate, deplasări care nu aveau legătură cu proiectul, respectiv deplasări neefectuate în realitate.

Rambursarea cheltuielilor aferente acestor “deplasări” ar fi fost efectuată în baza unor documente justificative (deconturi de cheltuieli, cereri de aprobare a mobilității în state membre ale UE, declarații pe proprie răspundere, facturi, etc.), ce ar fi fost falsificate în complicitate cu alte trei persoane, reprezentanți ai unei societăți comerciale ce avea ca domeniu principal de activitate ”activități ale agențiilor turistice”.

Ulterior, aceste documente ar fi fost înaintate managerului de proiect care, fără vinovăție, le-ar fi dat mai departe spre decontare. Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile de 342.240 lei, sumă cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a popririi asupra sumelor de bani prezente și viitoare din conturile deschise la o unitate bancară pe numele inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi dintre reprezentanții societății comerciale, cu activitate în turism, pentru săvârșirea unor infracțiuni de complicitate la participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În prezența apărătorilor aleși, cele două persoane au declarat expres că recunosc comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică și sunt de acord cu pedepsele aplicate și cu forma de executare, respectiv:

– 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

– 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-le pe cele două persoane, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Cluj, au mai transmis procurorii DNA Cluj.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More