Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cluj-Napoca: Inscripțiile bilingve creează probleme pentru Emil Boc

0 229

Un nou scandal provocat de inscripțiile bilingve apare la Cluj-Napoca. Emil Boc este amenințat cu instanța judecătorească.

Organizația Musai-Muszáj a transmis o scrisoare deschisă primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Această scrisoare are în vedere refuzul edilului de a inscripționa pe Palatul Primăriei denumirea Primăriei și Consiliului Local în limba maghiară.

De asemenea, membrii organizației sunt revoltați de răspunsul pe care edilul l-ar fi dat asociației Advocacy Group for Freedom of Identity, asociație prin care s-au transmis cerințele organizației Musai- Muszáj. Se pare că primarul Emil Boc ar fi transmis că această cerință nu se va îndeplini decât dacă va fi obligat de către instanțele judecătorești.

Redăm mai jos mesajul integral al asociației Musai- Muszáj:

Azi, 21 februarie, cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne, ne adresăm Dumneavoastră, la exact doi ani de când ați pierdut lupta împotriva plăcuțelor multilingve.Este tulburător răspunsul dumneavoastră dat solicitării asociației AGFI (Advocacy Group for Freedom of Identity) conform căruia nu veți dispune inscripționarea denumirii Primăriei și Consiliului Local clujene în limba maghiară pe Palatul Primăriei, decât dacă veți fi obligat în acest sens de către instanțele judecătorești.

Ne exprimăm nedumerirea față de răspunsul Dumneavoastră, deoarece Tribunalul Cluj a clarificat și în cazul plăcuțelor multilingve, la Cluj-Napoca pragul legal de 20% prevăzut în Legea administrației publice locale este realizat în privința limbii maghiare, având în vedere că aceasta se raportează la recensământului din 1992 – când ponderea populației maghiare a depășit 22%.

Acel comportament care nu se dă în lături de la retușarea numelor și denumirilor maghiare este profund umilitor pentru cei cincizeci de mii de locuitori maghiari ai orașului, dar este la fel de înjositor și jignitor pentru majoritatea română. Cine ar putea să creadă azi, la Cluj-Napoca, că folosirea publică a limbii maghiare ar putea jigni sau revolta populația majoritară română? Oare cine ar putea considera egalitatea în drepturi a cetățenilor o pierdere personală?

Vă rugăm să ne asigurați că în demersul nostru de a ne folosi limba maternă vom putea evita să ajungem din nou în fața instanțelor de judecată, în contradictoriu cu instituția pe care o reprezentați.

Faptul că o dată pe an Dumneavoastră salutați cu „Jó napot!” locuitorii maghiari ai orașului, dar aceștia sunt nevoiți să se judece cu Dumneavoastră pentru fiecare cuvânt scris din oficiu în limba maghiară, pune sub semnul îndoielii imaginea Dumneavoastră de primar al tuturor clujenilor.

Vă invităm să-i onorați cu prezența pe clujenii care sărbătoresc de 15 martie atunci când aveți intenția de a nu forța din nou comunitatea maghiară spre procese. Nu am dori să aplaudăm cuvintele dumneavoastră în calitate de viitori petenți. Doar un „Jó napot!” sincer își are locul în 15 martie.

Cu stimă, 
Mișcarea Musai-Muszáj

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More