Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Clujean amendat pentru convocarea unui protest pe Facebook

0 251

Convocarea pe rețeaua de socializare a unui protest programat pentru 21 octombrie i-a adus unui clujean, în poștă, o surpriză din partea Jandarmeriei. acesta a fost amendat pentru încălcarea legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.

Cornel Vîlcu a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că în timpul protestului nu a venit la el niciun jandarm să îl întrebe despre manifestare, procesul verbal de amendă fiind redactat a doua zi la sediul Inspectoratului de Jandarmi Cluj.

”Am fost amendat de Jandarmeria clujeană pentru convocarea pe Facebook, cu postarea intitulată <<Strada e a noastră>>, a unei adunări publice nedeclarate la organele competente în data de 21 octombrie în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Amenda am primit-o pentru că am participat şi organizat. Mă irită faptul că nu a venit la mine niciun jandarm în timpul protestului să mă întrebe ceva, procesul verbal fiind redactat a doua zi la sediul Inspectoratului de Jandarmi Cluj pe baza event-ului meu de pe Facebook şi a bazei lor de date în care, se pare, că au toate datele mele, deşi nu am fost amendat sau avertizat niciodată până acum. Am primit amenda acasă, în poştă. Am vorbit cu un avocat şi o voi contesta în instanţă pentru că eu am specificat foarte clar în descrierea pe Facebook că a fost un gest individual de protest”, a spus Vîlcu.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj au declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că amenda aplicată a fost în cuantum de 1.200 de lei şi că la sediul unităţii nu a fost înregistrată chitanţa privind efectuarea plăţii.

”Singura persoană sancţionată contravenţional în data de 21 octombrie a fost domnul Vîlcu Dumitru Cornel căruia i s-a aplicat o amendă în cuantum de 1.200 de lei ca urmare a încălcării prevederilor art. 26, alin 1, lit. a, din Legea nr. 60/ 1991 republicată privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”, au spus sursele citate.

Pentru 21 octombrie, clujeanul a anunţat pe pagina sa de Facebook că este cetăţean european şi nu va fi redus la tăcere.

„Suntem oameni liberi şi, cu orice risc pentru vieţile noastre personale, nu vom accepta distrugerea democraţiei. Ceea ce vezi aici nu e invitaţia la o adunare publică. Dacă ar fi aşa, ai putea fi amendat/ amendată pentru simplul fapt de a da attend sau a fi prezent/ prezentă într-o piaţă publică sau pe o stradă atunci când <<autoritatea>> n-are chef să te vadă/ audă acolo. Ca şi când piaţa, strada i-ar aparţine. Ei bine, nu. Strada, ca şi piaţa nu au fost niciodată ale statului, municipalităţii, politicienilor, jandarmilor. Ele ne aparţin tuturor – şi acolo vom fi de fiecare dată când vrem să ne facem auziţi. Deci nu e o invitaţie. E o declaraţie de intenţie şi de acţiune. Eu, un oarecare cetăţean liber al României, afirm că duminică voi fi în piaţă, probabil cu o pancartă şi, dacă găsesc, o portavoce pentru a-mi exprima poziţia faţă de ce se întâmplă acum în ţară”, a precizat, în postare, Cornel Vîlcu.

Acesta a explicat, în continuare, că persoanele care împărtăşesc îngrijorările sale ”privind monstruoasa interdicţie a protestelor fără-acord-de-la-autorităţi”, ar putea ieşi în stradă, tot individual, când simt nevoia.

”Dar numai dacă simţi, la fel ca şi mine, că acesta este un moment de răscruce şi că e nevoie de toţi. Dacă, mai mult sau mai puţin întâmplător, se nimereşte să ieşi, din proprie intenţie şi alegere, tot atunci, dă-mi de ştire, mi-ar plăcea să vorbim – sau dacă ne vine să şi mergem pe străzile noastre, să o facem în aceeaşi direcţie”, se mai arată în textul de pe Facebook.

La protestul din 21 octombrie din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca au participat circa 60 de persoane.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More