Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Clujenii, la înălțime la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

0 352

Mii de oameni au participat sâmbătă 22 și duminică 23 iulie 2017, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, una dintre cele mai importante sărbători ale moților, care are loc de peste 200 de ani în județul Alba. Spectatorii s-au bucurat de un program divers, ce a cuprins expoziții ale meșterilor populari și spectacole folclorice susținute de interpreți și ansambluri din mai multe zone ale țării.

Județul Cluj a fost reprezentat cu succes de un grup instrumental din cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj. De asemenea, au  evoluat și membrii Ansamblului „Măgura Călăţele” care au pus în scenă jocuri moțești, însoțiți de interpreta de muzică populară Adriana Irimieș, alături de tulnicăresele din comuna clujeană Beliș. Cântecele instrumentale și vocale prezentate de clujeni, dar și jocurile tradiționale au fost foarte apreciate și aplaudate de miile de spectatori veniți din toată țara la Târgul de Fete de pe Muntele Găina.

Ediția din acest an a evenimentului a debutat sâmbătă, 22 iulie a.c., la ora 14:00, cu un moment evocator dedicat sărbătoririi a 193 de ani de la nașterea eroului și martirului național Avram Iancu. Momentul a avut loc la complexul muzeal care poartă numele ,,Crăișorului Munților”, fiind organizat  de Societatea Cultural – Patriotică ,,Avram Iancu”, administrația publică locală și Consiliul Județean Alba. Evocarea a debutat cu sunetele tulnicăreselor din Avram Iancu, depuneri de flori la bustul eroului, urmate de discursuri ale istoricilor, oficialităților locale și județene. Cel mai emoționant moment al evocării dedicate lui Avram Iancu a fost reprezentația lui Dumitru Fărcaș, care a cântat la taragot, a recitat poezii, fiind aplaudat îndelung de cei prezenți.

În centrul comunei Avram Iancu, manifestările culturale au continuat cu târgul meșterilor populari din județul Alba și expoziția de fotografie etnografică ,,Timp străvechi”, evenimente organizate sub coordonarea Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba. De la ora 17:00 a avut loc un spectacol folcloric pe scena amplasată în curtea școlii, unde au evoluat mai multe ansambluri și soliști vocali.

Duminică, 23 iulie a.c., sărbătoarea a continuat pe Muntele Găina. De la ora 10:00 a fost săvârșită o slujbă de Te Deum și a avut loc un Ceremonial de depunere de coroane în memoria lui Avram Iancu – Erou al Națiunii Române, alături de tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara „Augustin Bena” a județului Alba. Apoi, de la ora 11:00, a început spectacolul de folclor, susținut de Ansambluri folclorice și interpreți din județele Gorj, Arad, Bihor, Cluj și Alba.

            Târgul de Fete de pe Muntele Găina este un eveniment ce se desfășoară anual în comuna Avram Iancu, dar și pe un platou montan la o altitudine de 1467 de metri, această manifestare fiind menționată prima dată în documente în anul 1816. Aici se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate. În zilele noastre, Târgul de Fete de la Găina s-a transformat într-o importantă sărbătoare folclorică.

Începând cu anul 2006, Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba și are ca slogan îndemnul: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More