Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Clujul a devenit primul oraș din România în care circulă autobuze electrice – VIDEO

0 346

Clujul devine primul oraş din România cu linii de transport în comun deservite de autobuze electrice. 10 astfel de vehicule, cumpărate cu bani primiţi de la Guvernul Elveţiei, au fost trimise deja în trafic. Alte 11 autobuze cu baterii ar urma să circule pe străzile Clujului până la finalul acestui an.

Autobuzele construite în Polonia au o capacitate de 78 de locuri şi o autonomie de 105 kilometri, sunt dotate cu wifi, camere video de supraveghere, aer condiţionat şi podea joasă pentru persoanele cu dizabilităţi. În acest moment, există trei staţii de încărcare lentă la capete de linii, iar din 15 iunie vor fi montate şi staţii de încărcare rapidă.

Vehiculele deservesc  linii de transport în comun care traversează zona centrală a Clujului.

La punerea în circulaţie a noilor autobuze a fost prezent şi ambasadorul Elveţiei la Bucureşti.

Primarul Emil Boc a anunţat că municipiul are planuri mari. Până în 2025, toată flota Companiei de Transport Public ar urma să fie constituită numai din vehicule ecologice.

Un al 11-lea autobuz electric va sosi la Cluj până în 10 iunie, tot din contractul cu Guvernul elveţian. Alte 10 vehicule au fost comandate firmei poloneze şi vor veni în luna decembrie, urmând să fie plătite din fonduri europene.

”Aceste autobuze sunt dotate cu tehnologie de ultimă generație, de la aer condiționat și WI-FI la podea joasă adaptată pentru persoanele cu dizabilități, camere video, sistem de ticketing. Autobuzele au o capacitate de 78 de locuri fiecare și o autonomie de 105 km. Semnalul pe care îl dă Clujul astăzi – acest oraș care se remarcă, credem noi, prin calitatea vieții – este unul foarte clar: direcția de evoluție este spre transportul public nepoluant. Sănătatea fiecăruia dintre noi este foarte importantă. Din această perspectivă, schimbarea flotei de transport public spre una nepoluantă reprezintă o prioritate în municipiul Cluj-Napoca. Astăzi, așa cum am spus, 10 autobuze electrice intră în circulație. Avem pregătite documentele pentru achiziționarea a încă 30 de autobuze electrice, pentru încă 24 de tramvaie și pentru alte 50 de troleibuze. Obiectivul nostru este ca după anul 2025 întreaga flotă de transport public din oraș să fie una nepoluantă”, a transmis Emil Boc.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More