Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cod portocaliu de furtuni. Clujul, Maramureșul și Bistrița-Năsăud, vizate de instabilitate atmosferică

0 204

România este vizată, în continuare, de fenomene meteo extreme. Vorbim, pe de o parte, de disconfort termic și caniculă, și, pe de altă parte, de furtuni și instabilitate atmosferică temporar accentuată, spun specialiștii, care au actualizat astăzi prognoza meteo pentru zilele următoare cu coduri PORTOCALII și GALBENE.

COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 17 august, ora 10:00 – 18 august, ora 10:00

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze de 50…60 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice și nord-vestice, unde vor fi mai ales intensificări ale vântului, iar în seara și noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

Interval de valabilitate: 17 august, ora 14:00 – 18 august, ora 05:00

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a  Moldovei și la munte, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 70…90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Vremea în fiecare regiune

În Transilvania va fi foarte cald, iar atmosferea va fi înăbuşitoare. În depresiuni vor fi 34 de grade, iar în vestul provinciei vorbim, din nou, de caniculă. După-amiaza, şi pe-aici se-aduna norii şi vin ploi torenţiale, însoţite de tunete, fulgere, căderi de grindină şi vijelii puternice.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş se mai răcoreşte şi nu vom avea mai mult de 32 de grade. În a doua parte a zilei se anunţă vijelii puternice şi ploi torenţiale, care vor aduce peste 60 de litri de apă pe metru pătrat.

Temperaturile scad şi în ţinuturile vestice, pe unde, după cele 38 de grade înregistrate luni, marți nu vor fi mai mult de 32. După orele prânzului, însă, norii se înmulţesc, vântul se înteţeşte şi poate atinge viteze de peste 80 de km/h, iar aversele pot lăsa în urmă 40…60 de litri de apă pe metru pătrat, în intervale scurte de timp.

În Dobrogea şi Bărăgan, pe unde avem cer senin, iar căldura se intensifică. În zona Bărăganului găsim caniculă şi disconfort termic foarte pronunţat şi doar pe litoral avem temperaturi sub 30 de grade Celsius.

La fel va fi şi în Moldova sudică şi în nordul Munteniei: mult soare şi o amiază caniculară, cu multă zăpuşeală. Temperaturile urcă până la 36 de grade, dar e posibil să resimţim valori în jur de 40 de grade.

În jumătatea nordică a Moldovei şi în Bucovina avem tot canicula şi un aer greu de respirat la orele amiezii. Mai către seară o să fie perioade cu averse, descărcări electrice, vânt intens şi grindină şi se vor strânge cantităţi foarte mari de apă.

Căldura greu de suportat găsim şi în Oltenia, soare dogoritor şi până la 38 de grade la umbră. Spre seară creşte instabilitatea, iar marți noapte sunt anunţate averse însoţite de descărcări electrice şi vânt intens.

În ţinuturile sudice se anunţă o zi de foc, cu temperaturi de 39…40 de grade la umbră, în Lunca Dunării. Atmosfera devine sufocantă la orele amiezii, dar la noapte ploile ajung şi pe-aici.

Vremea în următoarele zile

Marți, temperaturile scad în vest şi în nord-vest, dar în celelalte zone căldura va fi greu de suportat. Instabilitatea cuprinde treptat vestul, nordul şi centrul ţării, pe unde apar ploi torenţiale şi fenomene severe.

Miercuri, se răcoreşte peste tot. O să avem cel mult 32 de grade în sud-est, pe unde se mai simte disconfortul termic. O să plouă în sud, în est, în centru şi la munte. Vor fi din nou averse abundente, cu descărcări electrice, grindină şi vijelii. În vestul ţării mai apar câţiva nori de ploaie dimineaţa, apoi se arată soarele.

Joi, vremea frumoasă cuprinde aproape toată ţara. Doar în sud şi la munte s-ar putea să mai vină o ploaie de scurtă durată, iar vântul va sufla mai tare în sud-est. În rest, avem atmosfera însorită, dar dimineaţă va fi răcoare, mai ales în nord şi în centru.

Ziua de vineri ne aduce vreme bună, soare şi câțiva stropi de ploaie, după-amiază, în zonele de munte. Se încălzeşte uşor, iar în sud-vest şi în sudul extrem o să avem o amiază călduroasă, cu până la 34 de grade în termometre.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More