Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cod portocaliu de ploi și galben de inundații pe Valea Someșului

0 86

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o serie de atenționări Cod galben de inundații, valabile în următoarele ore, în nouă bazine hidrografice din zona Moldovei și Transilvaniei.

Potrivit hidrologilor, până la ora 18:00, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râuri mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenții mici ai Moldovei aferenți sectorului — amonte confluență râu Râșca (județul Suceava). În această zonă, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și severitate mai mare în bazinele superioare ale râurilor Suha — bazin inferior și Humor.

Totodată, până la ora 22:00, vor fi depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Iza și Someșul Mare — bazin superior și afluenții de dreapta aferenți sectorului aval s.h. Nepoș (județele Maramureș și Bistrița Năsăud).

În plus, până la ora 00:00, vor fi importante scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râuri mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile mici din bazinul hidrografic al râului Trotuș din județele Neamț, Bacău, Harghita, Covasna și Vrancea.

Hidrologii precizează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și severitate mai mare pe râurile mici din bazinele hidrografice Tazlău — bazin superior și afluenții Trotușului aferenți sectorului: aval confluență râu Uz — amonte s.h. Tg. Ocna.

Atenționările au fost transmise către: Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională ‘Apele Române’, Ministerul Administrației și Internelor, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Siret și Someș-Tisa, Sistemele de Gospodărire a Apelor: Suceava, Neamț, Bacău, Harghita, Covasna, Vrancea, Maramureș și Bistrița Năsăud.

Cod portocaliu de ploi

De asemenea ANM a transmis o avertizare nowcasting de ploi cod portocaliu în județul Bistrița-Năsăud, în zona localităților: Bistrița, Năsăud, Bistrița Bârgăului, Budacu de Jos, Cetate, Chiuza, Coșbuc, Dumitra, Dumitrița, Feldru, Ilva Mica, Josenii Bârgăului, Livezile, Monor, Negrilești, Nimigea, Prundu Bârgăului, Rebra, Rebrișoara, Runcu Salvei, Salva, Șieu, Șieuț, Șintereag, Spermezeu, Târlișua, Tiha Bârgăului, Zagra.

În aceste zone se vor semnala ploi torenţiale care vor depăşi 35 … 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici şi medii, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More