Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cod portocaliu de ploi și vânt în 5 județe. Cod galben de instabilitate în 14 județe

0 108

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat marți avertizările de vânt și ploi, astfel încât un număr de 14 județe vor fi vizate de un Cod galben până la ora 18:00, iar alte cinci până la ora 23:00, în timp ce Codul portocaliu afectează un număr de cinci județe, până la ora 18:00.

Potrivit meteorologilor, marți, în intervalul orar 12:30 — 18:00, va fi în vigoare avertizarea Cod galben în zona deluroasă și montană a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, unde se vor cumula cantități de apă pe arii extinse de peste 25 — 30 l/mp și izolat de 50 l/mp. De asemenea, se vor semnala ploi și în restul teritoriului, dar mai ales în jumătatea sudică a Olteniei, sud-vestul și centrul Munteniei și local în zona Carpaților Orientali, unde cantitățile de apă se vor situa între 15 și 20 l/mp. La munte, la altitudini mari, trecător vor fi precipitații mixte.

În același interval orar, va fi activ Codul portocaliu de ploi, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, unde s-au acumulat cantități de apă în general de 40 — 70 l/mp, iar în după-amiaza zilei de marți va continua să plouă și se vor mai înregistra 20 — 25 l/mp și izolat 30 l/mp. Temporar, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sudice, sud-estice și vestice, unde vitezele vor atinge 50 — 70 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali, vor fi rafale de peste 80 km/h.

Pe de altă parte, între orele 18:00 și 23:00, se vor afla sub Cod galben de instabilitate atmosferică un număr de cinci județe (Mehedinți, Dolj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița) unde va continua să plouă în zona Carpaților Meridionali, cea mai mare parte a Olteniei, local în Muntenia și în Carpații Orientali, dar ploile se vor diminua treptat în intensitate. În județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița se mai vor acumula cantități de apă de 20 — 25 l/mp și izolat de 30 l/mp.

Vântul va mai avea intensificări temporare local în regiunile sudice și sud-estice, cu viteze ce vor atinge 55 — 75 km/h, iar la munte, mai ales în zona înaltă, vor fi rafale de peste 80 km/h.

ANM precizează că, în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza avertizările emise marți.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More