Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii în 17 județe, până duminică dimineață

0 236

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, în primă fază valabil din această seară până sâmbătă dimineață în șapte județe din vest și sud-vest, iar ulterior, până duminică la ora 6,00, în alte zece județe din partea de nord-vest, sud și centru.

În același timp, meteorologii au instituit Cod galben de ploi și vijelii, începând de sâmbătă dimineața, până duminică la ora 10,00, în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor din Muntenia, Dobrogea și Moldova, unde este în vigoare o atenționare de caniculă și disconfort termic.

Potrivit ANM, în intervalul 15 iulie, ora 18,00 — 16 iulie, ora 10,00, în vestul și nordul Olteniei, Banat și sudul Crișanei va fi Cod portocaliu de instabilitate atmosferică foarte ridicată. Local, se vor cumula cantități de apă de peste 60 de litri/metrul pătrat și, izolat, peste 80 — 90 de litri/metrul pătrat. Județele atenționate sunt: Arad, Timișoara, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Gorj și Dolj.

Totodată, începând din 16 iulie, ora 15,00, până în 17 iulie, ora 6,00, va fi în vigoare un alt Cod portocaliu de fenomene meteo extreme, în județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea, precum și în zona de munte a județului Arad. În zonele atenționate, ploile vor avea caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși local 60 — 70 litri/metrul pătrat.

Prognoza de specialitate arată, de asemenea, că, în intervalul 15 iulie, ora 10,00 — 16 iulie, ora 10,00, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în jumătatea de vest a țării. Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și intensificări de vânt cu aspect de vijelie, iar cantitățile de apă vor depăși 25 — 30 litri/metrul pătrat și, izolat, 50 de litri/metrul pătrat. Lista județelor atenționate cuprinde: Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Alba, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Argeș și Olt.

În același timp, între 16 iulie, ora 10,00, și 17 iulie, ora 10,00, va intra în vigoare o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată în zona de munte, precum și în Transilvania, Maramureș, Oltenia, Banat și Crișana. În zonele atenționate vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 — 25 litri/metrul pătrat și, izolat, 50 litri/metrul pătrat. Județele afectate vor fi: Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Mureș, Harghita, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Brașov, Covasna, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș și Arad.

Pe de altă parte, în 13 județe din partea de sud-est a țării, inclusiv în municipiul București, va fi Cod galben de caniculă și disconfort termic pe întreaga durată a zilelor de vineri și sâmbătă. Astfel, în intervalul 15 — 16 iulie, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 — 36 de grade și, izolat, 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

Județele vizate de atenționare sunt: Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Prahova, Ialomița, Ilfov, Municipiul București, Călărași, Ialomița, Teleorman, Giurgiu și Constanța.

În cursul zilei de duminică, în estul și sud-estul teritoriului vremea se va menține călduroasă, izolat caniculară, menționează ANM.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More