Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cod roșu de inundații în Bistrița-Năsăud. Localitățile afectate

0 596

În ultimele zile, țara noastră s-a aflat sub cod galben de furtuni, din cauza unei instabilități atmosferice accentuate, fiind vorba despre precipitații abundente, intensificări ale vântului și grindină. În această dimineață, INHGA a emis un nou cod roșu de inundații.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri dimineață, o atenționare cod roșu de inundații pentru mai multe localități din Bistrița-Năsăud.

”COD ROSU INDUNDATII – a fost trimisă avertizare prin RO ALERT pentru comunele Teaca, Galații Bistriței și Lechința. Au fost activate CJCCI BN (Centrul Judetean de Conducere și Coordonare a Intervenției) și grupa operativă a ISU BN”, informează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița Năsăud.

”Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore şi propagării, se vor produce în continuare creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe cursul superior al râului Dipșa (afluent al râului Șieu), județul Bistrița-Năsăud.”

DSU

RECOMANDĂRI
Recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Informații despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunțate prin numărul unic de urgență 112.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More