Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cod roșu de inundații în Maramureș. Râul Tisa a depășit cota de apărare – VIDEO

0 213

Ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, influenţei evoluţiei formaţiunilor de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, aglomerări de gheţuri) şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri importante de debite și niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe unele râuri din bazinele hidrografice: Tur – bazin superior și mijlociu, Lăpuş – bazin mijlociu și inferior, Iza, judeţele Maramureș și Satu Mare.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: bazinul superior al râului Tur, Firiza, Cavnic și Mara.

In funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.

Cod roșu pe Tisa

Potrivit unor informări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș, vineri la ora 12, s-au depășit cotele de apărare pe râul Tisa, în zona Valea Vișeului, cota fiind depășită cu 3 centimetri și este în continuă creștere.

Cod portoccali în mai multe bazine hidrografice

ISU Maramureș informează că începând din această după-amiază și până duminică dimineața pe râurile din bazinul hidrografic Tisa, Iza și Lăpuș, Firiza, Cavnic și Mara este instituit un cod portocaliu de inundații.

Cod galben pe Firiza

ISU Maramureș informează că pe râul Firiza s-a depășit cota de apărare cu 8 centimetri și cu 15 centimetri pe râul Cosău, în zona localității ferești. De asemenea, în această dimineață a fost instituit un cod galben de inundații și pe râul Cavnic, cota de atenție fiind depășită cu 26 de centimetri în localitatea Copalnic.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș este în stare de alertă maximă cu privire la aceste evenimente și intervine în teren cu toate forțele pe care le are la dispoziție în sprijinul populației afectată de inundații.

Informare meteo

Din a doua parte a nopţii de joi spre vineri (2/3 februarie) şi până în dimineaţa zilei de sâmbătă 4 februarie, în judeţul Maramureş, precum şi în zonele de munte ale judeţelor Satu- Mare, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Bihor, Cluj şi Sălaj se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi 30 l/mp şi izolat 60 l/mp. La înălţimi de peste 1800 m se va depune strat consistent de zăpadă, iar temporar vântul va prezenta intensificări cu rafale de peste 70 km/h.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More