Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Cod roșu în Bistrița-Năsăud. Copii și bătrâni salvați din calea viiturilor

0 1.109

Natura s-a dezlănțuit din nou miercuri seara în mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud, unde oamenii, tineri, copii și bătrâni, au fost salvați în ultima clipă din calea viiturilor.

Autoritățile au alertat populația prin sistemul Ro-Alert de faptul că s-a emis cod roșu de inundații, provocat de alte avertizări privind furtuni și vijelii însoțite de căderi însemnate de precipitații.

Până la ora 21 a fost în vigoare un cod roșu ce a vizat comunele: Șieu, Șieuț și Monor. Autoritățile au recomandat populației din zonele vizate de furtună măsuri de protecție, adăpostire, evacuare în zone care oferă siguranță asupra persoanelor, animalelor și bunurilor.

”În localitățile Rustuior, Gledin și Șieuț s-au produs scurgeri masive de pe versanți care au produs viituri și au inundat mai multe gospodării din aceste localități”, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Bistrița-Năsăud.

Pompierii și voluntarii, alături de reprezentanți ai autorităților locale din comunele afectate au intervenit de urgență pentru salvarea victimelor.

Astfel, s-a intervenit pentru salvarea unei femei din localitatea Șieuț, care s-a adăpostit în ultima clipă din calea viitorilor în podul casei. În aceeași localitate au fost evacuați doi copii, pentru ca în localitatea Monor un copil și bunica acestuia să aibă nevoie de ajutorul pompierilor pentru a fi evacuați.

Ulterior, s-a emis un nou cod roșu de inundații, valabil până joi dimineața la ora 8, care vizează comunele Șieu, Șieuț, Monor, Mărișelu, Budacu de Jos, Cetate și Dumitrița. Pe lângă măsurile de adăpostire, protecție și evacuare, se recomandă cetățenilor să nu se apropie de maluri și să nu încerce să traverseze cursurile de apă.

”În cazul în care sesizează persoane aflate în pericol, cetățenii trebuie să anunțe imediat echipajele de salvatori prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112. Totodată, recomandăm cetățenilor să curețe rigolele din apropierea locuinței pentru facilitarea scurgerii normale a apei și evitarea producerii unor acumulări în gospodării”, mai spun reprezentanții ISU.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More