Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cod rutier mai permisiv, dar și efecte periculoase. Șoferii prinși băuți se pot urca din nou la volan

0 648

Deși accidentele provocate de șoferi aflași sub influența alcoolului sunt din ce în ce mai numeroase, a apărut o propunere de modificare a legislației ce vizează astfel de cazuri. Șoferii prinși băuți la volan ar putea să conducă nestingheriți chiar a doua zi de la depistare.

Un proiect de modificare legislativă în cazul OUG nr. 195/2002 ar putea să le permită șoferilor depistați la volan sub influența alcoolului să conducă nestingherit începând chiar cu a doua zi de la depistarea faptei. Acest proiect are la bază ideea montării pe mașină a unui dispozitiv care poate depista dacă șoferul este sau nu sub influența alcoolului, anunță cei de la Adevărul. Dacă prezența alcoolului este semnalată în aerul expirat al conducătorului auto, atunci dispozitivul respectiva nu mai permite pornirea mașinii.

Proiectul este susținut de 28 de inițiatori care susțin că în acest domeniu Codul Rutier este mai permisiv. Dispozitivul în sine a primit numele de Alcool-Stop și funcționează asemenea unui etilotest. Cel care se urcă la volan trebuie să sufle în Alcool-Stop pentru ca acesta să permită pornirea motorului. Totuși există posibilitatea ca un pasager al mașinii să fie cel care să permită pornirea mașinii, iar la volan să se afle același șofer sub influența alcoolului.

De asemenea aceeași inițiatori ai proiectului legislativ propun ca șoferii depistați băuți la volan să poată fi sancţionati cu  restricţionarea dreptului de a conduce timp de 6 luni ca pedeapsă alternativă la ridicarea carnetului. Adică o jumătate de an conduc după ce suflă în fiolă în loc să nu se mai urce deloc la volan timp de trei luni. Decizia aplicării uneia dintre cele două sancţiuni va fi luată de către agentul constatator, notează tot cei de la Adevărul.

Totuși, un şofer care se va afla în perioada de restricționare şi care nu va respecta obligația de a-și monta pe mașină sistemul Alcool-Stop sau care şi-a montat sistemul, dar totuşi s-a urcat băut la volan, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau amendă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More