Colegiul dejean ce dă mâna cu şcoala de peste Prut. Centenarul sărbătorit inedit – FOTO
Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din municipiul Dej vine cu o modalitate inedită de a întâmpina o sută de ani de la existenţa României întregite. Printre activităţile elevilor şi ale profesorilor s-a strecurat şi ocazia de a cunoaşte în mod direct fraţii români de peste Prut.
Proiectul ,,CNAM pentru România 100” a debutat în decembrie 2017, cu activitatea intitulată ,,Gânduri pentru Țara mea”, un concurs ale cărui rezultate au fost expuse la Centrul Cultural ,,Arta” din municipiul Dej, cu ocazia spectacolului aniversar al Marii Uniri. În anul Centenarului, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Dej, judeţul Cluj, a derulat un proiect finanțat de Consiliul local al municipiului Dej (intitulat ,,Pe urmele Marii Uniri pentru România 100), proiect finalizat cu o excursie, traseul vizând Alba Iulia și Chișinău. În Republica Moldova, la Școala Mănoilești, raionul Ungheni, conducerea Colegiului a semnat un Parteneriat internațional bilateral, numit ,,Punte educațională, punte între neamuri”. Un alt proiect, finanțat de Consiliul județean, s-a desfășurat sub egida ,,Traseul Rezoluțiunii Unirii Transilvaniei cu România, în anul Centenarului”, activitate care și-a propus identificarea elevilor cu generația unionistă de la 1918 și parcurgerea traseului Rezoluțiunii Unirii.
O altă activitate dedicată Centenarului a constat în realizarea și prezentarea sub forma unei scenete istorice, a unui studiu dedicat satului transilvănean în preajma Marii Uniri, pe care elevii Domșa Stînă Anda, Găldean Celina și Rusu Alexandru l-au susținut în cadrul mai multor manifestări culturale din oraș și județ, dintre care cea mai de seamă a fost Gala Excelenței în Educație, desfășurată în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Câștigarea Premiilor I și al II-lea la Concursul județean ,,În slujba Țării și a neamului românesc”, de către elevii Câmpean-Gângă Cătălin, respectiv Bote Tudor reprezintă un alt bun exemplu de onorare a Centenarului pentru Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu”.
De asemenea Ccmpetițiile de fotbal și baschet desfășurate în cadrul Colegiului, au avut același scop: Unirea, dar unitatea comunității dejene care să reprezinte la nivel județean, sportul local.
Pentru întâmpinarea Zilei Naționale și aniversarea Centenarului a fost inițiat un nou proiect intitulat ,,100 de fapte bune pentru școala mea și comunitate”, în care elevii vor putea să își analizeze relizările/faptele bune făcute pentru Colegiul în care învață și pentru comunitatea în care trăiesc. Acestea vor fi analizate de un juriu și cele mai de seamă vor fi publicate într-o broșură aniversară, în luna decembrie 2018. În data de 29 noiembrie, la fel ca în ultimii ani, se va juca Hora Unirii în curtea Colegiului, ca semn al Uniunii Naționale.
Inedită și mult așteptată va fi primirea la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu” a delegației din Basarabia, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2018, pentru a sărbători împreună Centenarul Marii Uniri.