Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș a aprobat Planul de măsuri pentru sezonul rece 2016-2017

0 72

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș s-a reunit în ședință miercuri, 12 octombrie, sub conducerea președintelui său, prefectul Sebastian Mihai Lupuț. Ordinea de zi a fost una bogată, printre principalele puncte numărându-se aprobarea Planului de măsuri al CJSU pentru sezonul rece 2016-2017 și a Planului de activități al CJSU pentru anul 2017.

CNADNR – SDN Baia Mare, SC Drumuri și Poduri Maramureș, Serviciul de Ambulanță Județean Maramureș și CN Transport Feroviar – CFR Infrastructură, și SGA Maramureș au prezentat măsurile pe care le vor lua în situația în care vremea nefavorabilă o va impune în sezonul de iarnă 2016-2017. Inspectoratul Județean de Poliție al Județului Maramureș va dispune, prin structurile din subordine, dimensionarea corespunzătoare a dispozitivului de poliție rutieră și ordine publică ce va acționa în scopul prevenirii evenimentelor rutiere în zonele care pot deveni periculoase din punctul de vedere al siguranței și fluenței traficului rutier. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș va dispune monitorizarea evoluției efectelor fenomenelor hidrometeorologice, pregătirea tehnicii din dotare și a personalului în vederea intervenției operative în cazul unor situații de urgență.

Stocurile de material antiderapant existente în prezent pentru drumurile naționale sunt de ajuns pentru circa o lună, iar în ceea ce privește utilajele, există un contract încheiat cu un agent economic. În perioada 20 octombrie – 1 noiembrie, utilajele vor intra în bază. În ceea ce privește drumurile județene, acestea sunt administrate de Consiliul Județean Maramureș, care va începe de săptămâna viitoare aprovizionarea bazelor cu sare și nisip. Având în vedere adresa nr. 100289/04.10.2016 a M.A.I. privind măsurile operative caracteristice sezonului de iarnă, administratorii drumurilor naționale și județene au obligația până la 1 noiembrie să actualizeze stocurile de materiale antiderapante conform grilei de aprovizionare și să finalizeze intrarea în bază a tuturor utilajelor de deszăpezire. După data de 1 noiembrie, o comisie formată prin ordinul prefectului va verifica existența stocurilor de materiale antiderapante și bazele de utilaje pentru deszăpezire, atât pentru drumurile naționale, cât și pentru drumurile județene.

În continuare, prefectul Sebastian Mihai Lupuț a prezentat concluziile discuțiilor pe care le-a purtat săptămâna trecută, la Cluj și București, cu conducerea Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa și cu reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Există acordul pentru a se asigura în continuare finanțare pentru continuarea lucrărilor la acumularea Runcu, pentru construcția unei prize pentru captarea apei pentru Maramureșul istoric, în măsura în care vremea va permite acest lucru. La bazinul Runcu, lucrările au demarat în urmă cu 30 de ani și sunt realizate circa 70%.

Pe ordinea de zi s-a aflat și problema intervenției necesare la albia râului Săsar de pe raza orașului Baia Sprie, strada Ștefan cel Mare, unde se află în pericol unele anexe gospodărești. În cel mai scurt timp se vor aloca banii necesari intervenției de urgență.

O altă problemă luată în discuție a privit valorificarea unei părți din obiectivele care se găsesc în patrimoniul Remin. Este dificilă asigurarea pazei la cele aproximativ 370 de galerii de mină ale companiei, deoarece aceasta ar presupune costuri foarte mari, de care Remin nu dispune. S-au constatat decese în interiorul gurilor de mină, de aceea populația trebuie să știe că intrarea în astfel de galerii este periculoasă. În prezent, singura soluție pentru prevenirea unor accidente este de a atenționa populația că e nerecomandabilă apropierea de aceste galerii.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More