Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Compensații acordate producătorilor agricoli afectați de secetă

0 51

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, o Ordonanță de urgență care prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat, având ca obiectiv acordarea de compensații producătorilor agricoli afectați grav de efectele secetei severe produse în perioada aprilie — septembrie 2015. Plățile vor fi făcute până la finalul anului 2015.

În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a transmis notificările oficiale privind aprobarea schemei de ajutor de stat către Comisia Europeană.

De prevederile actului normativ vor beneficia producătorii agricoli înregistrați în evidențele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015, care sunt declarați de APIA, în urma controlului administrativ, eligibili pentru schema de plată unică pe suprafață aferentă anului 2015.

Plata compensatorie se va acorda diferențiat, în funcție de procentul de calamitare înscris în procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor și de categoria beneficiarului, având în vedere că în cazul persoanelor juridice costurile de producție sunt substanțial mărite (cheltuieli mai mari cu input-urile necesare respectării tuturor verigilor tehnologice, înregistrare fiscală ca plătitori de TVA.)

Autorizarea beneficiarilor și sumelor cuvenite precum și înregistrarea obligațiilor de plată se efectuează după primirea Deciziei (CE) privind aprobarea acordării ajutorului de stat.

Se preconizează că de prevederile prezentului act normativ vor beneficia circa 173.500 producători agricoli, dintre care 165.100 persoane fizice și 8.400 persoane juridice. Valoarea totală a despăgubirilor este de maximum 640 milioane lei.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, a politicii comune de pescuit și a politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene și a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014—2020 și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul garantării.

Prin acest act normativ se reglementează fluxurile financiare pentru gestionarea fondurilor europene alocate României din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM), precum și a contribuției naționale aferente.

Astfel, se creează la nivel național cadrul legal pentru implementarea programelor destinate agriculturii, dezvoltării rurale și politicii de pescuit și afaceri maritime, respectiv Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM) și se stabilesc mecanismele financiare necesare derulării fondurilor menționate.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More